Prorok koji je uzrokovao rast franka: Guverner švicarske narodne banke prije 20 godina predvidio krizu

Screenshot: YouTube

"JE LI ovaj čovjek prorok?", pita se njemački poslovni časopis Handelsblatt u tekstu posvećenom Thomasu Jordanu, guverneru Švicarske narodne banke, kojeg je britanski The Guardian nedavno opisao kao "najomraženijeg čovjeka u međunarodnim financijama".

Upravo je Jordanova odluka da Švicarska narodna banka tečaj franka više neće držati vezan uz euro, podsjećamo, ranije ovog mjeseca izazvala nagli porast vrijednosti švicarskog franka, a time i veće rate za korisnike kredita u švicarcima.

Handelsblatt se pozabavio doktoratom kojeg je Jordan objavio 1994. godine. Ispostavilo se da je guverner Švicarske narodne banke prije više od 20 godina predvidio gospodarsku krizu u kojoj se Europa danas nalazi. U svojoj doktorskoj radnji Jordan na 300 strana već tada dijagnosticira buduće probleme tada još nepostojeće eurozone.

Znao koje će države biti najugroženije

U svom doktoratu Jordan izražava skepsu prema zajedničkoj europskoj valuti, te tvrdi da su za prihvaćanje eura financijski spremne samo Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Luksemburg. "Ograničenje javnog duga na 60 posto BDP-a teško je moguće za Belgiju, Irsku, Italiju i Grčku. Italija i Grčka morat će se jako potruditi da uopće stabiliziraju svoj dug", napisao je Jordan u svom doktoratu.

Predvidio je da će navedenim državama, kao i Španjolskoj i Portugalu, dug drastično rasti kada se uključe u eurozonu. Već tada je Jordan tvrdio da je eurozona neodrživa ukoliko se bude inzistiralo na odvajanju monetarne politike koju provode centralne banke i fiskalne politike za koju je zadužena izvršna vlast.

Još prije 20 godina Jordan je tvrdio da će države koje se danas percipira kao rubne europske ekonomije znatno oslabiti uvođenjem eura. Prema Jordanu, razlog tome je gubitak emisijske dobiti, odnosno nemogućnost samostalnog stvaranja nacionalne valute, što se pokazalo apsolutno točnim.

Predvidio i bail-out

Jordanovi kolege, kako i sam piše u doktoratu, ovim problemom se ranih devedesetih uopće nisu bavili. "Ne mogu se složiti sa stavovima svojih kolega. Smanjenje emisijske dobiti dovest će do povećanja dugova, što može dovesti do značajnih problema", napisao je Jordan u svom doktoratu.

Predvidio je i da će zaduženim državama biti potrebna pomoć ostatka Europske unije, odnosno "bail out". "Tko će na koncu platiti sve te dugove? Europska unija riskira da će morati stvoriti zajednički 'bail-out' fond", napisao je Jordan.

Pročitajte više