Proruski vođa Krima za škotsko odcjepljenje: Razumijemo i podržavamo njihovu nezavisnost

Foto: FAH

NEDAVNO postavljeni vođa crnomorskog poluotoka Krima, koji je Rusija pripojila u ožujku u četvrtak je podržao škotski zahtjev za neovisnošću i optužio Zapad za dvostruke standarde koje primjenjuje prema Moskvi.

Zapad je nametnuo sankcije Moskvi zbog Krima te ih i pojačao zbog pobune proruskih separatista u istočnim ukrajinskim pokrajinama Doneck i Luhansk kojima Rusija u tome pomaže.

Aksjonov: Krim razumije i moralno podržava Škotsku

"Ako izaberu put neovisnosti to je apsolutno u redu. Krim ih razumije i moralno podržava", rekao je novi, proruski lider Krima Sergej Aksjonov za rusku državnu televiziju.

"Baš me zanima što će zapadni političari učiniti ako teritorij koji je bio dio Ujedinjenog Kraljevstva odluči nastaviti zasebno", rekao je Aksjonov. "Krimu to nisu dopustili, hoće li Škotima?"

Separatistički vođe na istoku Ukrajine organizirali su izjašnjavanje o samoodređenju u svibnju što je Zapad nazvao farsom.

Moskva, koja zbog krize s Ukrajinom ima sa Zapadom najgore odnose od Hladnog rata, ističe da se treba poštovati pravo rusofonog stanovništva da odredi svoju budućnost.

Solidarnost iz Donecka

Nekih 20-ak osoba sa škotskim zastavama i uz zvuke gajda u četvrtak je u Donecku iskazalo potporu neovisnosti Škotske u predstavi priređenoj ispred hotela koji često posjećuju novinari.

"Podržavamo škotsku naciju, nadam se da nakon referenduma oni neće završiti kao mi. Doneck je je svaki dan bombardiran nekoliko puta", rekao je 33-godišnji Nikolaj.

Pročitajte više