Prosječna bruto plaća 8.039 kuna, ne očekuje se daljnji rast

Ilustracija: scx.hu

PREMA prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku (DZS) prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenome, u pravnim osobama u studenom je iznosila 5.632 kune te je u odnosu na prethodni mjesec nominalno veća za +1,8%, dok je na godišnjoj razini zabilježila stagnaciju.

S obzirom da je u studenom zabilježena blaga pozitivna stopa godišnje inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena (+0,2%), realna neto plaća je u istom promatranom mjesecu niža za -0,2% u odnosu na studeni 2013. godine, navode analitičari RBA.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u studenom iznosila je 8.039 kuna tj. 63 kune više o odnosu na listopad (+0,8%). Na godišnjoj razini bruto plaća je zabilježila blagi rast u nominalnom i realnom izrazu (+0,3% odnosno +0,1%).

Očekuje se porast neto plaća zbog izmjena zakona

"Povećanje neoporezivog dijela plaće te redefiniranje poreznih razreda uzrokovat će rast nominalnih neto plaća tijekom 2015. godine. Osim toga, uz učinak (nižeg) baznog razdoblja, realan rast neto plaća mogao bi biti dodatno podržan ukoliko izostanu veći inflatorni pritisci", prognoziraju analitičari RBA.

Istovremeno, činjenica da je realni sektor iscrpljen šestogodišnjom recesijom, očekivano povećanje neto plaća u ovoj godini najvjerojatnije će biti najvećim dijelom posljedica navedenih zakonskih izmjena (podržanih nastavkom deflatornih pritisaka), dok bi učinak rasta plaća zbog poželjno veće radne produktivnosti realnog sektora mogao izostati, uzme li se u obzir i dalje teško stanje na tržištu rada te nisku razinu privatnih i javnih investicija, zaključuju analitičari RBA.
 

Pročitajte više