Prošla optužnica protiv bivšeg suvlasnika hotela Lav: Kurtoviću sude za utaju 5,9 milijuna kuna poreza

Foto: worldtravelawards,com

IVICA KURTOVIĆ, bivši suvlasnik hotela Lav, pravomoćno je optužen za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i utaju poreza od 5,9 milijuna kuna. Optužno vijeće splitskog Općinskog suda odbilo je jučer prigovor obrane te je sad sve spremno za suđenje.

Firmu od 17 milijuna kuna prodao za - dvije?!

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tereti Kurtovića da je 2004. godine u nakani da utaji porez kao direktor Eurodoma d.o.o., 100-postotnog vlasnika Eurodom - trgovine i Brodosplit - Inženjeringa, prejeftino prodao te tvrtke značajno ispod tržišne cijene pa je na taj način državi uskraćen njezin dio za PDV i ostale poreze.

Tržišna vrijednost Eurodom - trgovine procijenjena je na 17 milijuna kuna, a Brodosplit - Inženjeringa na 2,8 milijuna, a prodani su za 2,3 milijuna kuna, odnosno 214 tisuća kuna. Na taj način umanjena je osnovica poreza na dobit, kao i osnovica poreza na dohodak od kapitala.

Kurtovića terete da u poslovnim knjigama nije prikazao i obračunao porez na dobit u ukupnom iznosu od 3,47 milijuna kuna te porez na dohodak od kapitala od 2,43 milijuna kuna pa je ukupna šteta, odnosno, protupravna imovinska korist 5,9 milijuna kuna.

Sud tri i po godine nije u stanju odlučiti hoće li povesti istragu protiv direktora Brodosplit - Inženjeringa

Državno odvjetništvo postupak protiv Kurtovića dovelo je vrlo brzo do sudnice, jer se primjenjuju odredbe novog ZKP-a, dok je istraga zatražena protiv direktora Brodosplit - Inženjeringa Vlade Sanadera zapela u bespućima istražnog centra Županijskog suda u Splitu. Tri i pol godine čeka se na odluku o otvaranju istrage.  

Pročitajte više