Prosvjed bivših radnika zadarske Elektronike: Neki nisu dobili čak 24 plaće

Foto: Arhiva

TRAŽIMO svoje neisplaćene plaće i otpremnine u iznosu od dva milijuna kuna, poručili su bivši radnici zadarske Elektronike s današnjeg prosvjeda.

Bivše vlasnike Jozu Grgića zvanog Jablan, i Marka Matića prozivaju da su uništili tvrtku radi osobne koristi te traže da im se ubrza suđenje koje je počelo na Općinskom sudu zbog gospodarskog kriminala i nezakonite privatizacije.

Pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranija:

"Prije osam godina je Općinsko državno odvjetništvo podnijelo optužnicu zbog prevare u gospodarskom poslovanju protiv Grgića i Matića. Dugo je trebalo da počne suđenje. Hvala Bogu, ono je konačno i počelo i već je nekoliko rasprava održano. Ono što tražimo je da se to suđenje ubrza, da se pravda ostvari. Tražimo od njih dva milijuna kuna odštete za 42 bivših radnika."

Grgić je, prema optužnici, 1999. godine najprije nezakonito preuzeo većinski paket dionica koji nikad nije otplatio, potom je založio nekretnine Elektronike te je novcem od dobivenog kredita zatvorio dugove u svojim zagrebačkim tvrtkama.

Nekima dužni 24 plaće

Samo 6 mjeseci nakon toga, zadarska je Elektronika završila u stečaju.

Neki radnici svoje plaće nisu vidjeli još od 1996.

Jedna od njih je Eta Marušić.

"Ja sam radila 30 godina u firmi. Poslali su nas doma, ostali su nam dužni 24 plaće. Podizali su se ogromni krediti. Mi smo ostali na ulici. Tražimo pravdu, da se ono naše što smo zaslužili vrati."


Slavica Alavanja potražuje 23 plaće.

"Tražim svoje 23 plaće sa kamatama do zadnje lipe."

Radnici traže i reviziju i poništenje privatizacije Elektronike, kaže Uranija i dodaje da će u tužbi osim otpremnina, potraživati i naknadu štete zbog uništenja tvrtke.

Pročitajte više