Prosvjedi u Bangladešu: 200.000 radnika izašlo je na ulice, dvije tvornice uništene u požaru

Ilustracija: Screenshot YouTube

VEĆ TREĆI dan u Bangladešu traju prosvjedi radnika koji zahtijevaju minimalnu mjesečnu plaću od 100 dolara. Prosvjedi se održavaju u glavnom gradu Dhaki, a na ulici je oko 200.000 prosvjednika, javlja AFP. Prosvjedi se odvijaju i u drugim dijelovima zemlje.

Prosvjednici rade u industrijskoj četvrti gdje se nalazi stotine tvornica koje proizvode odjeću za kompanije sa Zapada poput Walmarta. Većina tvornica nije radila u ponedjeljak zbog straha da prosvjednici ne uđu u njihove prostorije što se dogodilo nekim tvornicama. Dvije tvornice su zapaljene, a prosvjednici su napali i kamp u kojem su bile rezervne policijske snage.

"Situacija je vrlo nestabilna. Policija koristi gumene metke i suzavac kako bi rastjerala rulju", kazao je zamjenik policije okruga Gazipur Mustafizur Rahman i dodao da je ozlijeđeno desetak prosvjednika i policajaca.

Tekstilni radnici u Bangladešu jedni su od najgore plaćenih u svijetu. Često rade do 80 sati tjedno u tvornicama u kojima su nesreće česte. Prosvjedi u kojima se zahtijevaju bolje plaće i radni uvjeti česti su, no pojačali su se nakon stravične nesreće u travnju kada je u srušenom tvorničkom kompleksu život izgubilo 1100 osoba.

"100 dolara je minimum što tražimo. Radnik treba puno više od toga da bi imao dostojanstven život", kazao je za AFP vođa sindikata, Shahidul Islam Sabuj te dodao da će se prosvjedi nastaviti dokle god se ne povećaju plaće.

Vlasnici tvornica kazali su da mogu povećati plaće za 20 posto te bi one iznosile 3600 taka, a prosvjednici zahtijevaju 8,144 taka (100 dolara).

Pročitajte više