Prosvjedici izazvali prometni kolaps u Sarajevu, u Mostaru napali ministra

Foto: Index

PRAVI prometni kolaps nastupio je u srijedu poslije podne u Sarajevu nakon što su se manjoj skupini prosvjednika koji već danima blokiraju promet u središtu grada pridružili i neki taksisti nezadovoljni odredbama zakona koji regulira njihov rad, a županijski ministar prometa Jusuf Bubica ovakvo je stanje usporedio s kaosom i anarhijom.

"Ovo još nikada nisam vidio osim sad kod nas. Zbog toga što policija, koja je instrument države, ne radi svoj posao dopustila je da skupina od 50 građana terorizira cijeli grad od pola milijuna stanovnika", izjavio je ministar Bubica kako ga citira agencija Fena.

Oko podneva, kako je to uobičajeno već gotovo mjeseca dana, pred Predsjedništvom BiH ponovno se našlo nekoliko desetaka prosvjednika kako bi nastavili iskazivati nezadovoljstvo stanjem u državi.

Potom je skupina u kojoj nije bilo niti pedeset ljudi po ustaljenom scenariju blokirala obližnje raskrižje no nešto kasnije zapriječila su je i vozila taksi prijevoznika a nekoliko njih potom je blokiralo još dva raskrižja presjekavši na taj način sav promet ka središtu Sarajeva uključujući tu i tramvaje i trolejbuse.

Taksisti prosvjeduju jer je skupština Sarajevske županije u utorak donijela nekoliko odluka kojima je potvrdila dosadašnji monopolski položaj tvrtke "Sarajevo-taxi".

Iz te su tvrtke pak ranije zaprijetili kako će oni blokirati promet ukoliko se drugim prijevoznicima da ravnopravni status.

Zbog prometnog kolapsa i rastućeg nezadovoljstva svakodnevnim blokadama prometa u središtu Sarajeva sazvana je i izvanredna sjednica županijske vlade koja je u tehničkom mandatu jer je u veljači bila prisiljena podnijeti ostavku nakon masovnih prosvjeda i nasilja koje ih je pratilo.

Imenovanje nove vlade još nije ni na pomolu jer niti jedna stranka zastupljena u županijskoj skupštini do sada nije željela predložiti novog mandatara.

Županijskog ministra u Mostaru napao prosvjednik

Ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske (HNŽ) Zlatka Hadžiomerovića napao je sudionik prosvjeda u Mostaru te mu zadao više udaraca nedaleko od zgrade županijske vlade u Mostaru, priopćili su iz policije.

Ministar Hadžiomerović napadnut je oko 11.45 sati kada je izlazio iz zgrade županijske vlade.

"Nakon incidenta ministar se uputio u zdravstvenu ustanovu, a potom i u policijsku upravu Mostar gdje je podnio prijavu protiv napadača", rekao je za medije u Mostaru glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Srećko Bošnjak.

Pojedinosti o izgredu bit će poznate nakon provedene policijske istrage.

Mediji u Mostaru su objavili kako je na ministra Hadžiomerovića nakon verbalnog sukoba nasrnuo i u nekoliko navrata udario Semir Manjgo, jedan od sudionika prosvjeda koji se u Mostaru održavaju protiv aktualne vlasti.

Ministar se nakon nekoliko udaraca pokušao skloniti, ali ga je Manjgo nastavljao udarati, kao i vozilo u koje je ušao.

Pročitajte više