Prosvjednici diljem SAD-a prosvjeduju i traže pravdu za Trayvona Martina: "Otvorena sezona lova na crnce"

Foto: Guliver Image / Getty Images

NA TISUĆE ljudi izašlo je na ulice diljem SAD-a u znak prosvjeda protiv presude u slučaju ubojstva Trayvona Martina, javlja Reuters. Prosvjedi su se održali u 100 gradova.

Na stotine prosvjednika okupilo se ispred sudnica u Miamiju, Chicagu, Los Angelesu i drugim gradovima gdje su zahtijevali "pravdu za Trayvona", te kraj rasnog profiliranja. Najviše se prosvjednika okupilo u New Yorku, njih oko 2000. Neki su nosili natpise "Bojkotirajte Floridu", a neki su nosili majice s likom Martina. S njima je bila majka ubijenog tinejdžera.

"Trayvon je bio dijete. Mislim da se to nekada izgubi iz vida, jer kad ja sjedim u sudnici čini mi se kao da pričaju o drugom čovjeku. A ne pričaju. On je bio dijete", kazala je njegova majka Sybrina Fulton nakon čega je zaplakala.

Fulton je kazala kako će se boriti za promjene u društvu i u zakonu prema kojem se mladi crnci ne bi gledali kao sumnjivi samo zbog boje svoje kože.

"Obećavam vam da ću se boriti i za vašu djecu. Sada je stradao moj sin. Sutra bi mogao biti vaš", kazala je Fulton.

Prosvjednicima u New Yorku pridružili su se Jay Z i Beyonce, kandidatkinja za gradonačelnicu Christine Quinn te aktivist za ljudska prava Al Sharpton.

"Ovo ne bi smjelo biti OK u 2013. godini"

Oko 2000 prosvjednika okupilo se i u Atlanti, a neki od njih zatražili su liječničku pomoć zbog velikih vrućina. U Los Angelesu se okupilo oko 500 prosvjednika ispred sudnice. Nosili su natpise "Otvorena sezona lova na crnce" i "Ovo ne bi smjelo biti OK u 2013. godini".

Chicago je okupio oko 500 prosvjednika, Oakland oko 150, dok se u San Franciscu skupilo 100 ljudi.

Podsjećamo, sud na Floridi oslobodio je krivnje Georga Zimmermana koji je ubio nenaoružanog Trayvona Martina. Zimmerman, pripadnik tzv. susjedskog nadzora, tijekom patrole javio je policiji kako vidi sumnjivu osobu. Oni su mu rekli da ga ne slijedi, no on nije poslušao te je krenuo za njim. Martin i Zimmerman su se posvađali i potukli nakon čega je Zimmerman ustrijelio 17-godišnjaka. Na sudu se branio da je to učinio u samoobrani.

Pročitajte više