Provokacije zbog Kosova: Madeleine Albright rastjerala prosrpske prosvjednike u Pragu

MADELEINE ALBRIGHT, bivša državna tajnica SAD-a, suočila se s prosrpski nastrojenim Česima prilikom promocije svoje knjige u prijestolnici Češke, piše Blic. Albright je u utorak u knjižari Luxor potpisivala primjerke knjige "Praška zima: Osobna priča o ratu i sjećanju", u kojoj opisuje svoje djetinjstvo za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tijekom potpisivanja prišli su joj članovi udruge "Prijatelji Srba na Kosovu" koji su joj na potpisivanje dali CD-e i plakate s natpisom "oteto Kosovo" na češkom jeziku i fotografijama NATO-ova bombardiranja Srbije, zločina nad kosovskim Srbima te poljupca Madeleine Albright s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem. Prosvjednici su također držali plakate s natpisima "Etničko čišćenje u Hrvatskoj".

Albright je na trenutak ostala zbunjena što joj, umjesto knjige, na potpis pružaju CD-e i plakate, ali ubrzo je shvatila o čemu se radi i na češkom odgovorila da ne želi to potpisati, na što su joj demonstranti kazali da je i Kosovo njezino djelo, kao i knjiga koju potpisuje. Nakon što je u knjižari nastala pomutnja, a prosvjednici su se počeli naguravati, odbijajući napustiti knjižaru, Albright je ustala i počela ih tjerati riječima "Izlazite!, Odlazite!". Organizatori su potom izbacili prosvjednike iz knjižare.

Pročitajte više