Prozivao je za laži, a ona se križala: Iskaz fra Šime šokirao bankaricu

Foto: FAH

TUŽITELJICA Rene Laura zatražila je danas zatvorske kazne za fra Šimu Nimca i bankaricu Jasminu Bilonić, optužene za zloporabu položaja i ovlasti i nestanak gotovo 10 milijuna kuna Župe Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi. Branitelji Nela Pedišić i Joško Čeh zatražili su, pak, oslobađajuću presudu jer smatraju da njihovim klijentima nije dokazano kazneno djelo.

Suđenje je inače obilježio sukob optuženika koji su jedno drugome natovarili sve što su mogli. Tako je bankarica Bilonić ustvrdila kako je radila sve po želji fra Šime, dok je Nimac kazao da ga je bankarica prevarila.

Sastanak na Bregani

Danas je imao potrebu dopuniti svoju obranu nakon jučerašnjeg svjedočenja Bilonić.

Spomenuo je tako sastanak na Bregani na kojem je bila i njegova odvjetnica Nela Pedišić, ali ne i on. Pedišić je do Bregane skočila s Bilonić, a na sastanku su bili sportski menadžer Paolo Banfi i sportski direktor KK Split Damir Tvrdić. Pedišić tvrdi da joj je Banfi rekao da nikada nije vidio fra Šimu, dok fra Šime tvrdi da mu je odvjetnica rekla da je prevaren nakon što se vratila s tog sastanka. Kaže kako je Bilonić tražila da Banfi izda nekakvo pokriće za novac, no da je on to odbio jer nema povjerenja u nju. Bilonić je inače navela da je gotovo pola milijuna eura predala Tvrdiću za Banfija, no svjedok Tvrdić tvrdi da to nije istina. Pedišić je navodno pitala Bilonić kada će vratiti novac, a ona joj je kazala za dva mjeseca.

Bilonić se prekrižila kada je čula što fra Šime govori

Fra Šimino svjedočenje bankarica je slušala ne vjerujuć' onome što čuje. Često je u nevjerici vrtjela glavom, a par puta se i prekrižila kada je Nimac govorio kako mu je otkrila da je jednom podigla novac za klijenta koji je bio pod istragom za pranje novca.

"Ona mi je govorila da podignem novac i dam ga njoj. Uvjerila me da kao osobni bankar može uzimati novac svojih klijenata", kazao je Nimac. 

Opisao je ponovno kako je u tri navrata došao u banku kod Bilonić preuzeti milijune. Dvaput ga je ona dočekala i dala mu vrećicu s papirom kako ne bi bilo sumnjivo da ona izlazi sa istom takvom vrećicom punom novca, a on praznih ruku. Treći put Bilonić nije bilo, ali je ona zvala svoje kolegice koje su fra Šimi dale novac pripremljen za Damjana Krkleca, predsjednika Hrvatskog saveza dizača utega, ustvrdio je Nimac.

"Milijun i pol ostalo je kod Jasmine, novac je ili potrošila ili ga još troši"

Jednom je kao svrha isplate napisano "za karitativne svrhe", a drugi put "za liječenje u inozemstvu". Nimcu je bilo jako čudno kako može preuzeti novac pripremljen za nekog drugog. Poslije se našao u garaži Jokera s Bilonić i tu su izvršili primopredaju novca.

"Za dva i pol milijuna kuna u Partner banci doznao sam tek kada sam bio u policiji u Splitu. Laž je da sam dobio karticu za taj račun, kao što je laž i da sam bio u Luganu na pregovorima s Banfijem. Smiješno mi je da se priča o ulaganju u nekretnine. Gdje su te nekretnine? Passat koji sam vozio platio sam svojim i posuđenim novcem", kazao je Nimac.

Detaljno je računao gdje su završili milijuni i kada je podvukao crtu zaključio je: 

"Milijun i pol ostao je kod Jasmine. Ona ga je potrošila ili ga još troši."

"Nikad sa ženom kavu nisam popio"

Nimac je kazao i da su neistinite konstrukcije medija da je bio u vezi s Bilonić.

"Pa ja u Baškoj Vodi nisam popio kavu sa ženskom osobom da ne krenu nekakve priče", uvjeravao je fra Šime.

Pročitajte više