Prvi pilot program HAMAG Investa "težak" je 2,1 milijun kuna: Za mikrokredite će trebati zadužnica i poslovni plan

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

NAKON što je Vlada jučer usvojila program mikrokreditiranja malog poduzetništva, sutra kreće javni poziv. Na raspolaganju je 2,1 milijun kuna.

Prvi pilot program HAMAG Investa na tragu je EU programa za poslovne subjekte do 10 zaposlenih. Do 23. rujna moći će aplicirati za najviše 70 tisuća kuna kredita. Resorni ministar Gordan Maras očekuje dobar odaziv.

"Maksimalna rata je 1.200 kuna mjesečno i ovo je najjeftiniji oblik zaduživanja trenutno u Hrvatskoj. Za takav kredit neće trebati nikakva garancija, tipa zaloga na nekretninu i ostalo standardno u bankama. Isključivo treba zadužnica poduzetnika i njegov program koji ima mogućnost otplaćivati ovu ratu", pojasnio je Maras.

Poljoprivreda, turizam ili IT sektor. U HAMAG Investu ne ograničavaju mogućnosti ulaganja, no u potonjem ipak najveći interes, kaže članica Uprave Martina Jus.

"U području IT i softverskih rješenja očekujemo vrlo velik interes, jer je ta skupina slabo podržana od strane poslovnih banaka", kazala je Jus.

Već iduće godine uz pomoć strukturnih EU fondova za kreditiranje malog poduzetništva trebalo bi ići 50 milijuna eura. O podjeli rizika trenutno se pregovara s Europskim investicijskim fondom, a u garancije bi se trebala uključiti i Europska komisija. Od ovog pilot programa Maras očekuje novo zapošljavanje, no ne želi se upuštati u analizu što je ostvareno od lani najavljenih 50 tisuća novih radnih mjesta.

A kako bi mikrokrediti otišli u pravom smjeru, brinut će stručne službe HAMAG-a. 

Pročitajte više