Prvi puta u 25 godina: Štrajkaju profesori u Chicagu

PRVI puta nakon 25 godina profesori u Chicagu su se odlučili na štrajk. Deseci tisuća profesora i pomoćnog osoblja u školi u ponedjeljak neće raditi nakon što su propali pregovori sa gradskom upravom.

"Pregovori su bili intenzivni i produktivni, ali nismo postigli dogovor koji bi spriječio štrajk", kazala je predsjednica Čikaškog sindikata profesora Karen Lewis. Nešto ranije je predsjednik Odbora za školstvo Chicaga David Vitale kazao je da su profesorima ponudili povećanje plaće i druge uvjete koje su tražili.

U školu neće 400 tisuća učenika


"Prosječni profesor bi u četiri godine dobiti povišicu od 16 posto", objasnio je Vitale što su nudili profesorima. No, oni su tražili još neke dodatke kao što su imali primjedbe i na način na koji se ocjenjuje njihov rad. Čikaški obrazovni sustav je treći po veličini u SAD-u, a štrajk će se održavati u oko 700 škola sa 400 tisuća učenika.

Sindikat profesora u Chicagu broji oko 30 tisuća članova. "Ujutro niti jedan član našeg sindikata neće biti u školi", kazala je Lewis. Profesori će stajati u dvorištima škola i razgovarati sa građanima, ali nastave neće biti. Prvi puta u 25 godina.

Pročitajte više