Prvi sastanak stručnih timova za Ljubljansku banku: Nazire li se konačno rješenje?

U BRDU kod Kranja danas će se održati prvi sastanak financijskih stručnjaka za Ljubljansku banku. Nazire li se konačno kraj problemu koji već dva desetljeća opterećuje hrvatsko - slovenske odnose?

Zdravko Rogić i France Arhar voditelji su timova koje je imenovala hrvatska, odnosno slovenska Vlada. U Brdu kod Kranja danas će prvi put sjesti za stol, svaki sa svojim argumentima. Slovenci tvrde da su hrvatske tvrtke banci ostale dužne milijardu eura s kamatama i problem vezuju uz ratifikaciju pristupnog ugovora, čime ponovno blokiraju naš ulazak u Europsku uniju.

"Ja želim da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju, da ratificiramo sporazum. Preduvjet je da riješimo pitanje Ljubljanske banke" izjavio je nedavno slovenski inoministar Karl Erjavec.

Hrvatskoj je najbitnije da krene ratifikacija. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić stalno ponavlja da se radi o odvojenim procesima. Za Media servis je izjavila kako se nada da će zajednički tim uspjeti pronaći svima prihvatljiv izlaz iz pat-pozicije. "Ovo je pokušaj da ti ljudi sjednu i predlože nešto s čime bi, da tako kažem i jedna i druga strana mogle živjeti. Mislim da je to zapravo jedini normalni i civilizirani način da taj problem pokušamo riješiti, a naši odnosi između Hrvatske i Slovenije, nadam se da to svi razumiju, su važni na dugi rok", istaknula je Pusić.

Pročitajte više