Prvi u regiji: Makedonija uvodi kemijsku kastraciju za pedofile

Ilustracija: Shutterstock

MAKEDONSKA vlada predložila je novi zakon prema kojem bi bila dopuštena kemijska kastracija za osuđene pedofile. Nacrt zakona poslala je parlamentu na usvajanje, rekao je jučer glasnogovornik Vlade Aleksandar Gjorgijev.

"Vlada je usvojila novi nacrt zakona koji bi povećao kazne za pedofile i uveo kemijsku kastraciju", rekao je Gjorgijev za AFP. Datum debate i glasanja u parlamentu tek treba biti utvrđen.

Ministar policije Dime Spasov rekao je da bi se kemijska kastracija (lijekovi koji smanjuju seksualnu aktivnost), obavljala u specijaliziranim ustanovama svakih šest mjeseci, nakon što prijestupnik odsluži zatvorsku kaznu.

Prema nacrtu zakona, prvi put osuđeni pedofili mogli bi birati kemijsku kastraciju umjesto umanjene zatvorske kazne, dok bi ponavljaći kaznenog djela automatski bili podvrgnuti proceduri.

Nacrt zakona također uključuje povećanje vremenskih kazni zatvora za počinitelje, s maksimalnom kaznom doživotnog zatvora za najgore seksualne zloupotrebe djece.

Prošle godine, Makedonija je postala prva balkanska zemlja koja je na internetu objavila popis osuđenih zatvorenika, sa slikama, imenima i adresama onih koji su pušteni iz zatvora.

Pročitajte više