Prvog razbijača ćirilične table u Vukovaru nagradili spomen pločom s motivom čekića

Foto: Hina

ČLANOVI Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara prekrili su hrvatskim zastavama ćirilične natpise na pločama na ulazu u vukovarsku ispostavu Porezne uprave.

Predsjednik stožera Tomislav Josić pozvao je Vladu, predsjednika Josipovića i predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leku da uklone preostale ploče jer su postavljene, kaže, protuzakonito, kukavički i protuustavno.

"Nasilno, protuzakonito i kukavički po noći i ako se posluša odluka Ustavnog suda te ploče su postavljene protuustavno. Ako oni to neće napraviti onda ćemo pozvati sve braniteljske udruge da svi zajedno kažemo što mislimo o tim pločama, onda ćemo se dogovoriti o nekim budućim stvarima u Vukovaru. A što se tiče referenduma poručio bi Peđi Grbinu i cijeloj Vladi da ne diraju referendum. Ovaj su spriječili i neće više niti jedan. Ne mogu oni čak ni na silu spriječiti hrvatski narod da kaže što želi."

Marijanu Živkoviću, koji je prvi razbio dvojezičnu ploču, uručili su priznanje, drvenu ploču s motivima čekića i razbijene dvojezične ploče. Živković je izjavio da nema namjeru platiti kaznu koju mu je sud zbog toga odredio te očekuje uhićenje, ali se nada da će policija uhiti i premijera Milanovića te predsjednika Josipovića.

Do sada je u Vukovaru skinuto oko 60 dvojezičnih ploča.

Pročitajte više