Puni autobusi za Njemačku: "Prije tjedan dana sam završila školu, ali ovdje ne vidim budućnost"

Foto: M.P.Š.

ZADNJIH godina autobusi za Njemačku puni su mladih iz Hrvatske koji idu "trbuhom za kruhom". Tako je bilo i ovog jutra kad smo došli na zagrebački Autobusni kolodvor odakle dnevno vozi desetak buseva prema raznim njemačkim gradovima. Zatekli smo bus koji je putovao u München, a iako je bilo i stranih turista u njemu, većina su ipak bili mladi iz raznih dijelova Hrvatske, a i BiH koji su spakirali kofere u nadi za boljim životom u Njemačkoj.

Jedna od njih je i 19-godišnja Lea iz Slavonskog Broda koja je doslovno u zadnjih par dana donijela definitivnu odluku da ode iz Hrvatske jer kako kaže, tu nema nikakvu budućnost.

"Po struci sam medicinska sestra, a školu sam završila prije tjedan dana i tad je odluka pala. Poprilično iznenada sam se odlučila, a razlog je naravno jer ne vidim nikakvu budućnost za sebe ako ostanem u Hrvatskoj", počela nam je priču ova mlada Brođanka.

Početna plaća za medicinsku sestru 1200 eura

Tamo je već čeka posao u staračkom domu gdje će raditi kao medicinska sestra, a u tome joj je pomogla susjeda iz Broda koja već godinama živi i radi u Njemačkoj također na mjestu medicinske sestre.

"Ona mi je puno pomogla, našla mi je posao, a živjet ćemo zajedno. Za početak ću raditi kao sestra u staračkom domu, a kasnije ćemo vidjeti. Uglavnom sve se jako brzo izdogađalo. U posljednjih tjedan dana sam počela prevoditi neku dokumentaciju kad mi je ona javila za posao. Početna plaća mi je 1200 eura", rekla je Lea za Index.

U Zagreb je došla sama, odakle nastavlja put prema Njemačkoj. Roditelji su joj kaže, ostali u Slavonskom Brodu.

"Njima je jako teško što odlazim, ali su mi isto tako i velika podrška u mojoj odluci da napustim zemlju. Dobro znaju da ovdje nemam nikakvu priliku za napredak", rekla je Lea.



"Radit ću na baušteli, daleko se bolje plaća nego tu"

Malo dalje od nje na terminalu su stajala dvojica mladića koji su također odlučili potražiti sreću vani. Dvadesetšestogodišnji Zagrepčanin dva mjeseca je čekao na radnu dozvolu, a koje se u srpnju ukidaju svim hrvatskim državljanima.

"Odluka je pala prije par mjeseci kad sam vidio da ovdje nema normalnog posla od kojeg se može živjeti. U Njemačkoj me čeka posao, radit ću na baušteli koja se za razliku od Hrvatske ondje puno bolje plaća. Nije mi nimalo žao što odlazim iz Zagreba, a neću se ni vratiti više", rekao nam je ovaj Zagrepčanin čija majka u razgovoru za Index nije mogla suspregnuti suze.


Majka: Jako mi je teško, ali radim u pekari za 3000 kn, a on bez posla

"Teško mi je, jako mi je teško. Radim u pekari za 3000 kuna i kaj mu mogu pružiti. Nas starije od 50 očito treba ubiti, a mladi nam bježe van. Sin si ne može plaćati ni podstanarstvo ovdje. Radio je nešto kao konobar pa na građevini. Koji put mjesecima bez plaće baš kao i ja. Gadi mi se ova naša država. Vani si bar može nešto stvoriti u životu.

Bitno da kod nas stalno jadikuju da nam je natalitet u padu da trebamo više djece, ali tko se usudi ovdje raditi kad mladi nemaju budućnost. Od čega da si osnuju obitelj", rekla nam je majka mladog Zagrepčanina koja zajedno s njim ide u München da mu pomogne da se smjesti.

A osim njega, zatekli smo i 30-godišnjeg Bosanca koji također ide raditi na građevinu. Njemu ovo nije prvi put da ide u Njemačku raditi, no ovog puta planira i ostati.

"Počinjemo raditi već u srijedu tako da idemo dan ranije da se smjestimo. Imamo osiguran posao i stan i to je to", rekao je. Kaže kako se na odlazak odlučio čim mu se za to pružila prilika.



Ogorčen otac: Djeca nam idu "trbuhom za kruhom"

Njega je na autobusni došao ispratiti otac, koji je kaže jako vidno ogorčen jer za mlade na našim prostorima nema budućnosti.


"Djeca nam idu "trbuhom za kruhom". Nemaju što ovdje kad nema posla", rekao je očiju punih suza.

Vozač autobusa odlazi u Njemačku sa suprugom i troje djece

Kad je čuo da radimo reportažu, priči se priključio i 45-godišnji vozač autobusa koji i sam uskoro namjerava otići u Njemačku.

"Uskoro i ja odlazim u München, ali ne prevoziti našu omladinu već i ja odlazim tamo raditi. Našao sam posao isto u struci kao vozač autobusa. A nakon što se tamo snađem onda će doći i cijela moja obitelj. Imam suprugu i troje djece od 8, 12 i 13 godina. Oni već u školama uče njemački, a supruga ga sad uči", rekao nam je vozač Stipe

Dodaje kako je djeci bio popriličan šok kad su im rekli da se sele u Njemačku jer su kaže izvrsni učenici i sportaš, a jedan sin mu je kaže i prvak u borilačkim vještinama.

"No, nakon razgovora s njima shvatili su da je takav život i da nemamo nekog izbora, plaće su ovdje nikakve, a i želimo njima osigurati bolju budućnost", rekao nam je Stipe dodajući kako je u zadnjih nekoliko mjeseci u Njemačku otišlo raditi četvero njegovih kolega vozača. Ističe i kako su autobusi koje voze prema Njemačkoj non stop puni. Odlaze i mladi i oni stariji, a svi s ciljem da si osiguraju, kako sebi tako i djeci svjetliju budućnost.

I dok smo mi pričali drugi kolega ga je zvao da moraju krenuti. Iza njih su ostali samo roditelji tužnih lica koji su promatrali kako autobus odlazi. Jedino što ih može utješiti je činjenica da će im djeca biti sretnija i ispunjenija jer će imati posao i neće morati moliti roditelje za džeparac.

 

Pročitajte više