Puno zuje, malo meda daju: Dok drugi štede, ovi EU odbori bespotrebno gomilaju troškove

U DANIMA štednje, kada Vijeće Europe, Europska komisija i Europski parlament na sve načine pokušavaju srezati svoje troškove, dva EU tijela nastavila su operirati "ispod radara" i sustavno povećavati svoje budžete.

Umjesto da štede, oni povećaju troškove

Riječ je o Ekonomskom i socijalnom odboru (EESC) i Odboru za regije (CoR). Još u svibnju prošle godine je Europski parlament izglasao rezoluciju u kojoj se EESC poziva da provede sveobuhvatnu reviziju troškova i identificira načine potencijalne uštede. Ne samo da nisu pronašli način da uštede, već je njihov proračun rastao.

U zadnjih osam godina, proračuni EESC-a i CoR-a su se udvostručili i tako dosegli 130, odnosno 86,5 milijuna eura. U svakom od tih odbora sjedi po pedesetak dužnosnika s minimalnom godišnjom plaćom od 123.000 eura, a u oba postoji i šest dužnosnika koji godišnje privrede preko 180.000 eura, što je viša plaća od one koju ima nizozemski premijer, navodi EU Observer.

Mišljenje bez važnosti po cijeni od 660.000 eura

Više od polovice sredstava iz njihovih proračuna odlazi na plaće, putne troškove i ostale troškove članova. Prosječno su članovi ovih odbora na putne troškove godišnje trošili 49.000 eura. Da "puno zuje, a malo meda daju" potvrđuje i činjenica da je 2010. godine EESC, tijelo koje broji 344 člana, izdalo 181 mišljenje, što znači da je svako mišljenje koštalo 660.000 eura. Pritom nema podataka u kolikoj su mjeri ta mišljenja utjecala na zakonodavstvo, odnosno jesu li imala ikakav utjecaj.

Glavni zadatak komunikacija s građanima, a imaju manje "lajkova" nego zaposlenika

Glavni zadatak oba odbora trebao bi biti poticanje participacije kod građana, ali mnogi indikatori sugeriraju da u tome baš i nisu uspješni. Što se dometa tiče, na njihove stranice opada samo 0,35 posto, odnosno 0,27 posto, ukupnih posjeta stranici europa.eu, prenosi EU Observer. Nisu se iskazali ni na društvenim mrežama gdje imaju manje "lajkova" nego članova osoblja.

Već godinama mnogi EU stručnjaci propituju stvarni utjecaj ovih tijela na realnu politiku, a nakon ovih brojki koje pokazuju da su zapravo postali "sami sebi svrha", i to skupa, realno je očekivati da će se u narednim danima naći pod ozbiljnim pritiskom povjerenika za proračun.

Pročitajte više