Pupovac o presudi generalima: Zabrinut sam, kao da smo se vratili u devedesete



"HRVATSKA javnost je oduševljena, javnost Srbije šokirana, a mi smo negdje u sredini", dijagnosticirao je Milorad Pupovac stanje u regiji nakon haške presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču u razgovoru za austrijski dnevni list Standard.

"Čini mi se kao da smo se vratili u devedesete godine. Duboko sam zabrinut za srbijansko-hrvatske odnose, položaj srbijanske zajednice u Hrvatskoj i demokratizaciju političkih vrijednosti", izjavio je Pupovac u intervjuu čije dijelove prenosi agencija Tanjug.

"Za generale je odluka dobra, ali za osjećaj pravde nije"

"Presuda nije shvaćena kao sloboda za dvoje generala, već kao oslobađanje od krivice i pobjeda one politike od koje se Hrvatska distancirala od 2000. godine", kaže Pupovac, te dodaje kako je pitanje krivice ostalo otvoreno.

"Zašto jedan rat za ponovo uspostavljanje granica, koji je prerastao u veliki zločin etničkog čišćenja, treba biti legitiman? Za dvojicu generala je odluka dobra, ali za osjećaj pravde to nije", kaže Pupovac.

Zločinci ni kažnjeni, ni osramoćeni

Malo je razloga za vjerovati da bi hrvatski sudovi mogli doprinijeti rasvjetljavanju zločina nad Srbima, tvrdi Pupovac. Dodaje kako je 20 godina proveo vjerujući u drugačiju Hrvatsku, u kojoj različiti ljudi mogu živjeti zajedno i u kojoj pravda pobjeđuje. No, to je vjerovanje sada, čini se, poljuljano.

"Ako sada pristupimo Europskoj uniji dominantnom logikom da je 'rat završen' i da je time riješeno i pitanje ratnih zločina, onda se stvara novi kanon. Tada neće samo mnogi od nas živjeti razočarani već i uz pitanje 'što učiniti s činjenicom da su se dogodili zločini i da odgovorni ne da nisu kažnjen, već nisu ni osramoćeni'", kaže Pupovac. 

Pročitajte više