Pupovac za Index: Predsjednik je naše političko prijateljstvo žrtvovao zbog svog poslovnog prijateljstva

MEDIJSKA trakavica na relaciji Novosti - Ivo Josipović - Milorad Pupovac se nastavlja. Nakon što je novinar Novosti Ivica Đikić predsjednika Josipovića prozvao osvetnikom s Pantovčaka, optuživši ga da čini sve kako bi zagorčao život Novostima i Srpskom narodnom vijeću kao njegovom izdavaču, predsjednik je danas odgovorio pismom u kojem sugerira kako iza Đikićevog teksta zapravo stoji - Milorad Pupovac.

Pritom je Pupovca optužio za političko reketarenje i pokušaj monopolizacije srpstva u Hrvatskoj, koristeći retoriku koja možda i nije primjerena jednom predsjedniku. Naravno, nije dugo trebalo čekati na odgovor Milorada Pupovca, koji je u telefonskom razgovoru za Index otkrio svoje mišljenje o razlozima zbog kojih se Josipović upušta u ovakvu bitku i ovakvu retoriku.

"Predsjednik je posegao za nečim za čim nitko od prijašnjih predsjednika nije, niti je u modernoj demokratskoj praksi poznato da se predsjednik da tako grub način i takvom retorikom uključuje u politički život jedne manjinske stranke, kao da je ona izvor svih zala i teškoća koje Hrvatska ima i kao da je ona jedini problem s kojim se Hrvatska susreće. To nažalost nije tako, jer bi u tom slučaju njegova intervencija bila dobrodošla i to bi značilo da se naši problemi mogu jednostavno riješiti", kazao je Milorad Pupovac u telefonskom razgovoru za Index.

Josipović je žrtvovao političko prijateljstvo s Pupovcem kako bi zaštitio poslovne interese Marka Vojkovića?

A zatim je pojasnio što misli koji su predsjednikovi motivi da se upusti u obračun s njim i Novostima. "Predsjednik je, bojim se, naše političko prijateljstvo i partnerstvo odlučio žrtvovati zbog poslovnog prijateljstva, zbog svog donedavnog poslovnog partnera u poslu s naplatom autorskih honorara o kojem su mediji pisali u aferi ZAMP", kazao je Pupovac aludirajući na Marka Vojkovića i njegov Emporion koji je zahvaljujući ZAMP-u zaradio velike novce, o čemu je Index pisao u više navrata.



"Nezadovoljan pisanjem Novosti, predsjednik je odlučio napraviti pritisak raspitujući se o sredstvima financiranja Novosti i Srpskog narodnog vijeća. Pritom je stvorio politički savez s našim političkim oponentima te je postao njihov glasnogovornik. To je jasno, jer je jezik kojeg koristi Josipović zapravo jezik tih političkih grupacija i oponenata najniže vrste", dodaje Pupovac.

Ako Josipović želi postati novi srpski političar na sceni, onda mora dati ostavku

"Ako predsjednik želi stvarati alternativnu politiku za Srbe u Hrvatskoj i postati novi srpski političar na sceni, mi nemamo ništa protiv. Ali onda će morati dati ostavku na svoju predsjedničku funkciju. Predsjedničke ovlasti mu ne dopuštaju da u bilo kojem dijelu političkog spektra formira stranke i stranačke alternative. Ovo nije diktatura. Mi imamo jasan demokratski sustav gdje stranke na izborima dobivaju povjerenje građana i sukladno tim rezultatima djeluju", objašnjava Pupovac u razgovoru za Index.

Znamo da manjince u ovoj državi nije teško diskreditirati

"Zašto se samo nas proglašava problemom, a u druge stranke se ne dira? Ni u socijaldemokratske, ni u liberalne, ni u konzervativne! Zašto samo nas proglašava monopolistima i traži nam alternativu? Zašto nas proglašava reketarima ako se koristimo legitimnim sredstvima političkog pregovaranja?

To je rječnik mafijaškog miljea koji ne dolikuje jednom predsjedniku države. Ako to radi da ušutka novinare Novosti, mi na to nećemo pristati. Ako želi razoriti manjinske institucije, onda zapravo radi protiv ove države. A ako želi diskreditirati mene, to mu neće biti teško jer znamo da manjincima u ovoj državi nije teško prišiti razne etikete", nastavlja Pupovac.



Moramo naći način da se zaštitimo

Milorada Pupovca smo na kraju pitali hoće li sve ostati na medijskom prepucavanju ili će možda posegnuti i za kakvim konkretnim pravnim mjerama protiv predsjednika, na što je Pupovac odgovorio: "Predsjednik ima medijski arsenal koji mu stoji na raspolaganju u obračunu protiv jedne 'neozbiljne novine'. Jesu li razlozi stvarno takvi kako se piše ili predsjednik jednostavno ne zna svoje ovlasti? U svakom slučaju, izašao je van svojih ustavnih okvira. Neosporno je da se treba zaštititi nezavisnost manjinskih institucija i stranaka i mi moramo naći način da to i učinimo."

Pročitajte više