Pušci nije mjesto u ruci djeteta: Pravobraniteljica traži nadležno postupanje zbog "militarizacije djece u Karlovcu"

CENTAR za mirovne studije (CMS) uputio je prije dva tjedna hitan dopis Pravobraniteljici za djecu u vezi vijesti na portalu Index.hr naslova "U Karlovcu već duže vrijeme traje zabrinjavajuća praksa militarizacije djece"  kojim se opisuje praksa ondašnje udruge "Karlovački počasni vod ZNG-91" koji prilikom obilježavanja nekih povijesnih datuma i/ili državnih praznika organizira vod djece obučene u vojne uniforme, od kojih neki (prema fotografijama) imaju i oružje.

U vrlo kratkom roku Pravobraniteljica za djecu, gospođa Mila Jelavić odgovorila je dopisom u kojem se osuđuje navedena praksa udruge. U njemu stoji kako pravobraniteljica za djecu "ne podržava ovakvu praksu obilježavanja praznika, te da je već ranije upozorila Udrugu 'Karlovački počasni vod ZNG-91' o neprihvatljivosti korištenja djece kao ukrasa u aktivnostima subjekata, ne uviđajući ikakav doprinos dobrobiti i razvojnim interesima djece od nošenja maskirnih uniformi i oružja". Nadalje pravobraniteljica navodi kako je zbog svega zatražila i nadležno postupanje od MUP-a te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

"Igračka u obliku hladnog ili vatrenog oružja ili pravo oružje i ratna sredstva smatraju se militarističkim sadržajem te je teško zamisliti dobrobit za dijete u kontaktu s time. Ovakvi sadržaji su djeci, posebice dječacima privlačni jer nose poruku o moći, vlasti, neustrašivosti, nepobjedivosti. Nažalost, ni roditelji često nisu svjesni potencijalne opasnosti oružja ili je zanemaruju. Kontakt s oružjem može potaknuti djetetov interes pa će oružje u roditeljskoj kući također postati predmet interesa, a istovremeno i velika opasnost. Osim toga, i porast nasilničkog ponašanja u društvu nerijetko je povezana s dostupnošću i nošenjem oružja. Stoga upoznavanje djece s oružjem može biti korisno samo ako je usmjereni na osvještavanje opasnosti od oružja. Zbivanje na biciklističkom maratonu moglo bi biti prihvatljivo jedino ako je organizirano i ostvarivano s ovakvim odgojnim utjecajem, no fotografije djece s oružjem zacijelo ne odašilju takvu poruku", nadalje stoji u dopisu Mile Jelavić.

Ne reagiraju li MUP i Ministarstvo uprave, CMS će se obratiti državnom odvjetništvu

"S obzirom da smo upoznati o ponovnoj istovjetnoj, neprihvatljivoj praksi djelovanja ove udruge, ponovno smo izvijestili MUP, predlažući im da preispitaju prijavljeno postupanje ove Udruge, te da u slučaju nepridržavanja odredbi Zakona o oružju pokrenu odgovarajuće postupke protiv odgovornih osoba Udruge. Osim toga, temeljem odredbi Zakona o udrugama zatražili smo od Ureda državne uprave i Ministarstva uprave preispitivanje zakonitosti rada i akata, te djelovanje i aktivnosti ove udruge, radi zaštite prava i interesa djece, te smo im dostavili na znanje i dopis Centra za mirovne studije. Ovisno o saznanjima dobivenim iz traženog izvješća, poduzimat ćemo daljnje aktivnosti radi zaštite interesa djece", zaključuju se u dopisu Pravobraniteljice za djecu upućenom Centru za mirovne studije.
 
U centru za mirovne studije se pak zahvaljuju pravobraniteljici na promptnoj reakciji, te najavljuju da će u slučaju da Ministarstvo uprave i tijelo državne uprave nadležno za registraciju udruga ne postupe po zahtjevu Pravobraniteljice, pokrenuti postupak za zabranu djelatnosti udruge prijavom nadležnom državnom odvjetništvu, a u skladu sa Zakonom o udrugama.

Naglašeno vojni karakter udruge

U samoj prijavi pravobraniteljici CMS je otkrio da u  Statutu udruge stoji da se radi o "povijesnoj postrojbi", naglašavajući na taj način njen vojni karakter, a s druge strane da im je cilj okupljati "mladiće i djevojke, osnovnoškolce, srednjoškolce, studente i zaposlene od 13/14. do 25/26. godina života, a i kasnije ako to žele".

U Statutu se također navodi da udruga djeluje na okupljanju i ustrojavanju pripadnika PP "KPV ZNG-91." uniformiranju pripadnika PP "KPV ZNG-91." u odore Hrvatske vojske iz razdoblja Domovinskog rata, savladavanje predviđenog Plana i programa izobrazbe i obuke uz boravak u prirodi, kao i usklađenost sa prirodom, te savladavanje fizičke i psihičke izobrazbe uz timski rad. Nadalje, navodi se da pripadnici ove postrojbe savlađuju predviđeni "Plan i program izobrazbe i obuke" koji je usklađen sa Priručnikom za vođe patrola izviđača i planinki SIH-a, "Javorovi listovi" (Zagreb - 08.), naravno, sa posebnostima ove postrojbe. S obzirom na fotogalerijski materijal objavljen na web stranicama udruge, te posebnosti se odnose na unošenje vojnog elementa u obuku; od nošenja uniformi, postrojavanja djece, učenja vojnih tehnika, pa sve do nošenja oružja, sugeriraju iz CMS-a.

Statu udruge krši odredbe Konvencije o pravima djeteta

"Smatramo da se samim statutom ove udruge (s obzirom da su ciljana skupina djeca i mladi) krše načela i odredbe Konvencije o pravima djeteta, kao i odredbe Ustava RH o zaštiti djece i mladih, a da se samim činom njihovog odijevanja u vojne uniforme, postrojavanja i nošenja oružja svakako radi o nezakonitom postupanju sa djecom, te da se stvara negativan militaran utjecaj na djecu koja su u najosjetljivijem razdoblju razvoja", zaključuje se u priopćenju CMS-a.

Pročitajte više