Pusić: Akcija koja sprečava krvoproliće u Siriji ima smisla, čekat ćemo rezultate UN-ovih inspektora

Foto: Matko Todorov/Cropix

KAKO će se Hrvatska postaviti u slučaju napada SAD-a i saveznika na Siriju, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirala je sinoć u Varaždinu.

Iako je donio odluku o napadu na Siriju, američki predsjednik Barack Obama tražit će ipak odobrenje Kongresa. Potpuna analiza dokaza o napadu kemijskim oružjem, koju ovih dana izrađuju UN-ovi istražitelji, mogla bi potrajati najmanje dva tjedna. Prvi put od Drugog svjetskog rata, američki predsjednik tražit će od Kongresa odobrenje za vojnu intervenciju. To bi američku akciju protiv Sirije moglo odgoditi za najmanje tjedan dana jer je Kongres na odmoru i ne bi se trebao sastati prije 9. rujna.

Kako će se Hrvatska postaviti u slučaju napada SAD-a i saveznika na Siriju komentirala je sinoć Vesna Pusić u Varaždinu.

"Hrvatska smatra da akcija koja sprečava krvoproliće ima smisla, izvan toga nema. Naravno, mora se proći procedura i mora se vidjeti što kažu UN-ovi inspektori. Mi smo uvijek smatrali da će rješenje donijeti jedna, možda čak i dramatična diplomatska akcija. Kako će se stvari dalje razvijati, u ovom trenutku mislim da nitko nije sasvim siguran. U kontaktu smo s našim saveznicima. Nema govora da bi NATO na bilo koji način sudjelovao u bilo kakvoj aktivnosti", kazala je Pusić koja je zajedno s predsjednikom Ivom Josipovićem prošetala Varaždinom u sklopu Špancirfesta.

Diljem svijeta protiv vojne intervencije u Siriji mnogi dižu glas. Za danas su najavljeni prosvjedi u Bostonu i Houstonu. U Zagrebu se protiv rata u Siriji prosvjedovalo sinoć na Cvjetnom trgu. No tek se desetak prosvjednika odazvalo pozivu pokreta Occupy Croatia.

 

Pročitajte više