Pusić: Ova presuda ne znači da nije bilo rata, zločina i ubijanja

Foto: FAH

"HRVATSKA ne bi išla na Međunarodni sud da nije smatrala da njena tužba nema utemeljenja", tvrdi Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova i predsjednica HNS-a.

"U slučaju genocida radi se o vrlo specifičnom pravnom određenju onoga što čini genocid. Ovakva presuda, svakako u slučaju naše tužbe, ne znači da nije bilo rata ili da nije bilo zločina i ubijanja", izjavila je Pusić.

Pusić je istaknula da je sud utvrdio cijeli niz činjenica o počinjenim zločinima na teritoriju Hrvatske, ali je istovremeno zaključio da se ne radi o genocidu, odnosno o svjesnoj namjeri uništenja jedne grupe u cijelosti ili djelomično. Pusić poručuje kako se nada da će Srbija uvažiti sugestiju suda, koji je zaključio da je jedna od glavnih zadaća vezana uz Domovinski rat utvrđivanje sudbine nestalih. Također, izražavamo nadu u što skorije rješavanje povrata hrvatskog kulturnog blaga, poručuje Pusić.

"To su izrazito mučni događaji, veliki razmjeri uništavanja i smrti i važno je da dok raščišćavamo i na neki način završavamo to razdoblje, istovremeno znamo da je dužnost svih nas gledati i u vrijeme koje je pred nama i osigurati da se bilo što slično isključi kao mogućnost u vremenu koje je pred nama, za generacije koje su u međuvremenu već došle i dolaze. U tom smislu, nadam se da je i ova presuda jedna vrsta doprinosa da se završi povijesno razdoblje i da se napreduje u boljem, konstruktivnijem i sigurnijem razdoblju za ljude koji žive u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe", kaže Pusić.

Pročitajte više