Pusić i Erjavec sastaju se u Zagrebu, razgovarat će o Memorandumu o Ljubljanskoj banci

Foto: Hina

U ZAGREBU se sastaju inoministri Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec, a glavna tema trebala bi biti razumijevanje Memoranduma o Ljubljanskoj banci.

Susret stiže dva tjedna nakon slovenske note u kojoj je Ljubljana prozvala Zagreb da se ne pridržava Memoranduma, jer sudski postupci protiv Ljubljanske banke nisu zaustavljeni iako je potpisanim u ožujku u Mokricama to predviđeno. Pusić je uoči sastanka ponovila da Hrvatska u potpunosti poštuje Memorandum te kako je, za nju, glavno pitanje hoće li ga ispoštivati i Slovenija. Ponovila je da obje strane moraju zatražiti mirovanje postupaka kako bi se zastoj zakonski mogao i dogoditi, te osiguralo vrijeme za eventualno alternativno rješenje...


Erjavec je, pak, početkom tjedna u Bruxellesu još jednom poručio da je stara devizna štednja pitanje sukcesije te da je dokument s potpisima Milanovića i Janše međunarodni ugovor koji treba poštovati. Jer u suprotnom se postavlja pitanje je li Memorandum o razumijevanju uopće trebalo potpisivati. Ostaje vidjeti je li trenutak za dogovorno tumačenje izraza 'stay' koji hrvatska strana prevodi kao zastoj, a slovenska kao zaustavljanje sudskih postupaka. Izjave Pusić i Erjavca najavljene su nakon sastanka koji je zakazan u 16 sati u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici.

 

Pročitajte više