RTL mu zabranio sudjelovanje u kvizu zato što je slijep!

Foto: RTL

BRANIMIRU ŠUTALU nije dozvoljen nastup u RTL-ovom kvizu "Tog se nitko nije sjetio". Objašnjeno mu je da u kvizu ne može sudjelovati zbog toga što je slijep.

Šutalo, inače profesor povijesti i filozofije i prvi slijepi filmski kritičar na ovim prostorima, svoje iskustvo s pokušajem prijave na kviz "To se nitko nije sjetio" opisao je na news portalu za osobe s invaliditetom In Portal.

U svom tekstu Šutalo piše kako je od malena gajio ljubav prema kvizovima, te je već sudjelovao u kvizovima "Najslabija karika" i "Jedan protiv sto". Upao je i u konkurenciju za kviz "Tko želi biti milijunaš", ali nije uspio proći predigru "najbrži prst".

RTL-ov kviz mu, kako kaže, ispočetka nije bio zanimljiv, ali kao pravi "kvizni junky", kako sam sebe Šutalo opisuje, na kraju se ipak odlučio prijaviti.

"Jedina 'preprekica' je bila što se na tom kvizu pojavila praksa da imaju i jedno pitanje u kojem se mora prepoznati osoba s fotografije. Srećom, ispostavilo se da ni to nije nepremostiv problem jer na kvizu Tog se nitko nije sjetio igraju ekipe od dva igrača tako da bi na to pitanje, uz moje male sugestije, odgovarao moj partner. Pripremljeni i na tu malenu otegotnu okolnost, zapravo sitnicu s obzirom na prijašnja kvizaška iskustva, moj brat Matko i ja smo se prijavili na kviz. Ja sam osobno ispunio prijavu za kviz i na pitanje imam li kakvih zdravstvenih tegoba odgovorio sam da sam zdrav ko dren i slijep", piše Šutalo.

Zakinut pred ostalima

Par dana kasnije dobio je poziv s RTL-a. Pozvali su ga da zajedno s bratom dođe na audiciju. Međutim, kada je Šutalo u telefonskom razgovoru ponovio da je slijep, što je napisao i u prijavi, nastao je tajac. Dolazak na audiciju je ipak dogovorio, ali 15-ak minuta kasnije ponovo je zazvonio telefon; s RTL-a su nazvali da ga obavijeste da kao slijepa osoba ipak ne može sudjelovati u kvizu zato što bi bio zakinut naspram ostalih natjecatelja.

"Odmah da razjasnim neke stvari. Ne slažem se s onima koji dižu medijsku pompu na svaku natruhu diskriminacije osoba s invaliditetom. To često bude samo sebi svrha. No ovdje sam jednostavno, zbog RTL-ove argumentacije, morao reagirati. Oni su meni zabranili nastup na njihovom kvizu jer bih bio zakinut. Zamislite, oni su mi čak izašli u susret. Kako se ja ne bih  jadan osjećao zakinut tijekom igranja kviza, bolje da ga uopće i ne zaigram. Morao sam reagirati baš zbog takve poremećene logike. Tako su mi mogli  zabraniti i upis na fakultet jer sam zbog sljepoće zakinut pred drugim studentima. Pa ljudi, ja sam samim time što sam nastavio živjeti nakon sljepoće prihvatio zakinutost kao stvar koju moram podrazumijevati i nakon nekog vremena zaboraviti. Mislio sam da sam zaboravio dok me na RTL-u nisu podsjetili. Njima je bilo komotnije zabraniti slijepoj osobi igranje na kvizu, nego dopustiti joj da živi svoju zakinutost i u njihovom blještavom studiju. Bilo im je komotnije zabraniti slijepoj osobi igranje na kvizu, nego u krajnjem slučaju, napraviti neviđenu iznimku i zamijeniti pitanje s fotografijom nekim drugim blind friendly pitanjem. Ispada da je lakše zamijeniti "slijepu komplikaciju" nekim drugim "običnim igračem", nego zamijeniti jedno pitanje, bar za jedan kviz", ističe Šutalo.

RTL: Svi moraju imati iste mogućnosti, a vizualna pitanja ne mogu se ukinuti

Komentar smo zatražili i s RTL-a. Objašnjavaju da Šutalo nije mogao sudjelovati u kvizu zbog toga što pravila igre nalažu da svi natjecatelji moraju imati iste mogućnosti odgovaranja. Također naglašavaju da format kviza nisu mogli promijeniti, pa tako ni ukinuti vizualna pitanja, s obzirom da je kviz rađen po inozemnoj licenci.

"Kviz "Tog se nitko nije sjetio" sastoji se od vizualnih i govornih pitanja. U krugu u kojem su vizualna pitanja dozvoljeno je dogovaranje s parom, za razliku od govornih pitanja. Kako svi natjecatelji trebaju imati iste mogućnosti odgovaranja, produkcija je odlučila zahvaliti g. Branimiru na njegovom interesu za sudjelovanjem u kvizu iz razloga što ne bi bio u mogućnosti ravnopravno sudjelovati s ostalim parovima. Svakako postoji mogućnost da njegov par ne bi prepoznao predmet ili osobu na slici te bi  odgovor bio netočan, što smatramo vrlo nepravednim. Također, ne postoji mogućnost promjene pitanja - kviz je rađen po licenci Endemolova formata "Pointless" te podliježe njihovim strogim pravilim. Za razliku od ostalih kvizova u kojima je g. Branimir sudjelovao jedino u našem kvizu postoje pitanja koja su u vizualnoj formi, a ne samo govornoj. Također, sudjelovali su nam natjecatelji s invaliditetom jer je scena napravljena tako da se može prilagoditi različitim potrebama", poručuju s RTL-a.

Pročitajte više