Radikalna ljevica povećava vodstvo manje od tjedan dana prije općih izbora u Grčkoj

Foto: Hina

GRČKA stranka krajnje ljevice SIRIZA, koja se oštro protivi strogim mjerama štednje, u utorak je, manje od tjedan dana pred opće izbore, povećala vodstvo u izbornim anketama s 4,5 na 6,5 postotnih bodova, pokazuju najnoviji podaci koje prenosi dpa.

Stranka na čelu s Aleksisom Ciprasom najavila je da će okončati politiku strogih mjera štednje i mnoge reforme, zaustaviti privatizaciju i suprotstaviti se Europskoj uniji oko pitanja duga zemlje. Na izborima u nedjelju ta bi stranka, kako sada pokazuju ankete, mogla osvojiti 33,5 posto glasova birača.

Konzervativna vladajuća stranka Nova demokracija, glavni suparnik sve popularnijoj ljevici, uživa potporu 27 posto biračkog tijela. Stranka koju vodi premijer Antonis Samaras želi nastaviti s reformama koje su dio paketa međunarodne pomoći za stabiliziranje ekonomije.

Socijalistička stranka PASOK, koja se trenutno nalazi u koaliciji s Novom demokracijom, na trećem je mjestu u anketama s potporom tek 5,1 posto birača.

Pat pozicija

Analitičari u Grčkoj i inozemstvu se pribojavaju da bi pobjeda SIRIZA-e mogla dovesti zemlju u pat poziciju zbog protivljenja međunarodnim vjerovnicima. Atena bi se sredinom godine mogla naći u bankrotu ukoliko s Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom (ECB) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ne postigne dogovor o novoj tranši pomoći. Paket pomoći koji je trenutno na snazi ističe 28. veljače.

Cipras je najavio da bi u slučaju pobjede na izborima sazvao "dužničku konferenciju" o oprostu duga, podsjećajući na oprost pola duga Njemačkoj 1953. i Poljskoj 1991. godine. Tome se odlučno protive Njemačka i MMF. Profesor ekonomije na sveučilištu Oxford Simon Wren-Lewis smatra da bi smanjivanje tereta duga Grčkoj, a vjerojatno i drugdje, donijelo eurozoni puno kolektivne koristi. Oprost duga zagovora i Hans Werner Sinn, predsjednik njemačkog ekonomskog instituta Ifo iz Muenchena, koji tvrdi da je jasno da Grčka nikada neće morati vratiti cijeli dug.

> Juncker upozorio Grke da ne pogriješe na izborima: Nemojte izabrati "ekstremne snage"

Pročitajte više