Radna, carinska i porezna inspekcija od jutra u Mirni, zatraženo otvaranje stečaja

Foto: Google Street View

BROJNE inspekcije stigle su jutros u rovinjsku tvornicu Mirna. Razlog su prozivke sindikalca Šime Oreškovića koji tvrdi da Mirna ne plaća poreze i doprinose. Iz Mirne njegove izjave nazivaju "lažima i obmanama" zbog kojih Oreškoviću slijedi i tužba.

"U ovom trenutku u Mirni Rovinj su inspekcija rada, Porezna i Carinska inspekcija. Drago nam je da su stigli jer će na licu mjesta moći provjeriti da Geneza i Mirna izvršavaju sve svoje obveze i da Poreznoj upravi nisu dužne ni lipe. Dapače suprotno, Porezna uprava dužna je Genezi. Za opstrukciju i neproknjižavanje dostavljenih asignacija krivi su pojedinci iz Porezne uprave.

Inspekcija rada moći će se uvjeriti da je zbog povećanja proizvodnje u Mirni u tijeku zapošljavanje 20 novih ljudi i da ćemo time zapošljavati ukupno 270 radnika, a carina će se moći uvjeriti da preko 85 posto naših proizvoda izvozimo na stana tržišta, a sve to govori da imamo respektabilne rezultate koji su za Hrvatsku u ovom trenutku rijetkost.

Podsjetimo, poslovni rezultati Mirne od 2012. godine i dolaska Geneze u tu tvornicu - proizvodnju konzervi podigli smo na rekordnih 20 milijuna što je 4 milijuna više nego godinu prije, a 2013. postavljen je novi rekord s 22.772.000 milijuna proizvedenih konzervi. Ukupni prihodi su u 2012. povećani za 27 posto, a u 2013. godini, bez obzira na ukidanje poticaja i izlazak iz CEFTE, povećani su za još 2 posto. Mirna trenutno izvozi 85 posto svojih proizvoda, redovno isplaćuje plaće i sve obveze prema dobavljačima. Nakon dugog niza gubitaka u 2012. i 2013. godini ostvaren je pozitivan rezultat.

Iste trendove nastavili smo i u ovoj godini, pa je u prvom kvartalu ove godine Mirna ostvarila povećanje poslovnih prihoda s prošlogodišnjih 12.884.938,00 kuna na iznos od 20.856.945,00 kuna, što je 61,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Prihodi od prodaje pri tom su povećani s 11.759.057,00 kuna u 2013. godini na 20.108.615,00 kuna odnosno za 71 posto u odnosu na 31.3.2013. godine, dok je dobit razdoblja iznosila 188.023,00 kuna, a što je iskazano u postocima 417,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Također važno je istaknuti da je u 2013. godini uvedena i druga proizvodna smjena te je zaposleno novih 70 djelatnika, dok je upravo ovih dana zbog povećanja proizvodnje u Mirni u tijeku zapošljavanje novih 20 djelatnika u proizvodnji.

Isto tako želimo podsjetiti da su se radnici Mirne ogradili od predsjednika Sindikata PPDIV-a Šime Oreškovića i ne žele sudjelovati u njegovim lažima, obmanama i medijskim manipulacijama. Na kraju moramo ustvrditi da smo se za istinu spremni boriti do kraja", poručili su iz Mirne.

Zatraženo otvaranje stečaja

Predstavnici sindikata PPDIV-a i resornih ministarstava složili su se danas da je rješenje za tvrtku Mirna Rovinj otvaranje stečaja.

"Nakon neuspjele predstečajne nagodbe, predan je zahtjev za otvaranje stečaja. Obje strane, predstavnici sindikata i ministarstava, zaključili su da je od iznimne važnost očuvati proizvodnju, zadržati tržišta na kojima tvrtka posluje i održati zaposlenost", priopćilo je danas Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Ono je izvijestilo da se danas sukladno prethodnom dogovoru u tom ministarstvu održao sastanak predstavnika sindikata PPDIV-a i resornih ministarstva (Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva) na temu sudbine i budućnosti rovinjske tvrtke Mirna d.d..

Pročitajte više