Radnici Zavoda za hitnu pomoć Virovitičko-podravske županije upozoravaju: Izmjenom pravilnika smanjit će nam plaće za 20 posto

Ilustracija: Arhiva

ZAPOSLENICI Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Virovitičko-podravske županije izrazili su danas nezadovoljstvo izmjenama pravilnika kojima bi im plaća od 1. travnja trebala biti smanjena.

Riječ je o tridesetak radnika koji su do lani bili zaposlenici Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, a nekima bi plaće, tvrde, trebale biti smanjene i 20 posto.

Na konferenciji za novinare u Virovitici upozorili su kako su vozačima sanitetskih vozila i medicinskim sestrama koje rade u sanitetu koeficijenti za plaću smanjeni jer uredba koja regulira plaće javnih djelatnika ne prepoznaje vozača ni medicinsku sestru koji rade u sanitetskom prijevozu pacijenata pa ih Uprava Zavoda, kako su rekli, donosi po vlastitoj procjeni.

Djelatnici saniteta iz Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije prešli su u županijski Zavod za hitnu medicinu lani nakon njegova osnutka.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, koji zastupa oštećene radnike, ističe da su djelatnici saniteta stavljeni u neravnopravan položaj s djelatnicima Hitne medicinske pomoći.

"Postoji pravilnik koji vozačima saniteta zabranjuje rad u Hitnoj medicinskoj pomoći. Ovi radnici su prešli u Zavod za hitnu medicinsku pomoć, obavljaju sad i prijevoz saniteta i hitne medicinske pomoći, a tumači se da uredba ne prepoznaje radno mjesto vozača saniteta pa su ih onda stavili na nekakvo radno mjesto treće vrste, nezdravstveno, kojemu pripada niži koeficijent", rekao je Iveković.

Radnici su danas Upravi Zavoda za hitnu medicinsku pomoć predali žalbe na primljena rješenja. Ne odgovori li Uprava pozitivno, najavljuju tužbe ili povlačenje izjave kojom su prihvatili rad dulji od 48 sati na tjedan. Osim toga, Novi sindikat pokrenuo je inicijativu za utemeljenje radničkog vijeća Zavoda kako bi radnici mogli utjecati i na imenovanje predstavnika radnika u Upravno vijeće.

Dio krivnje, ocijenio je Iveković, proizlazi iz generalne neuređenosti hrvatskoga zdravstvenog sustava jer sve županije na različite načine rješavaju položaj djelatnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Pročitajte više