Radnici hotela Marjan traže 34 plaće, Kerumu firma ide u stečaj?

Foto: FAH

PRAZNIH ruku dočekani su u splitskom Trgovačkom sudu radnici Kerumovog Adriatica koji su tražili stečaj jer im duguje 34 plaće i 2,8 milijuna kuna. Kao što smo već pisali, prije mjesec dana zastupnici Adriatica tražili su nešto vremena ustvrdivši kako Kerum ima više kupaca za hotel Marjan. Pretpostavili smo da se radi o kupovanju vremena i odlaganju neizbježnog, što se pokazalo točnim.

"Ništa nije stiglo, nikakva ponuda, nikakav dogovor", kazali su radnici.

Kerum uložio veliki napor da proda Marjan, ali bez uspjeha

"Dužnik je uložio značajan napor u pronalaženju kupca, ali do danas nismo dobili garanciju za kupnja pa tako nismo mogli ništa ni ponuditi", kazao je odvjetnik Matko Čelić, zastupnik Adriatica.

Kako smo pisali, stečaj Adriatica tražilo je 13 radnika, dok je većina ostalih potpisala sporazumni otkaz.

Ima radnika koji su protiv stečaja

Nisu svi za stečaj. Radnik Ante Ledenko kaže da ne vidi logiku stečaja. "Stečaj će biti grobnica naših potraživanja. Jesu li ti ljudi svjesni što čine", kazao je Ledenko. Tvrdi da ga nije poslao Kerum, već istupa samostalno. Smatra da je sudbinu Marjana odredila politika, odnosno, HBOR, koji nije htio dati kredit od 20 milijuna eura da se hotel dovrši. Otprilike je nešto slično ustvrdio i Kerum. 

Sudac Paško Bačić najavio je kako će odluku o pokretanju stečaja donijeti za koji dan, najkasnije do početka idućeg tjedna. Adriatic bi tako postao prvi iz trolista Kerumovih firmi kojem čak ni predstečajna nagodba nije pomogla da izbjegne neslavan kraj.

Radnicima po otvaranju stečaja tri minimalca i pola otpremnine

Pravna zastupnica Saveza samostalnih sindikata u Splitu Jagoda Đinđić smatra da će se stečaj otvoriti jer postoje svi potrebni uvjeti, radnička potraživanja u visini 34 neisplaćenih plaća te dugotrajna blokada računa društva Adriatic.

Đinđić kaže da će po otvaranju stečaja radnicima odmah biti isplaćene tri minimalne plaće i pola otpremnina, i to iz sredstava Agencije za osiguranje radničkih potraživanja.

Pročitajte više