Radnička fronta u akciji protiv tajkuna: Prosvjedovali pred vilom Luke Rajića

Foto: Radnička fronta (Facebook)

ČLANOVI i simpatizeri Radničke fronte održali su prosvjed pred vilom Luke Rajića na Okrugljaku u Zagrebu.

Prosvjed je Radnička fronta uredno prijavila, a okupljanje je zakazala za 11:30 na okretištu Mihaljevac, odakle su se prošetali do Rajićevih dvora. Nisu doduše uspjeli stići do Rajićeve vile, došli su tek do ograde na kojoj stoji da Rajićevu rezidenciju čuva Klemm security, zaštitarska firma Josipa Klemma.

"Protiv društva 200 bogatih obitelji! Protiv kapitalizma!", poručila je Radnička fronta putem Facebooka, gdje su objavili i fotografiju akcije pred Rajićevom vilom.

"Ne protestiramo protiv konkretne osobe, već s nakanom da pošaljemo jasnu poruku javnosti kako je ovaj sustav u kom se malobrojna elita besramno bogati na grbači sve siromašnije proleterske većine, uzurpirajući često pri tom i fundamentalna prava građana na rad, zdravlje i obrazovanje, neodrživ. Ne treba  zaboraviti da je nacionalizam koji trenutno bukti u Zagrebu bio devedesetih krinka pod kojom su se bogatili pojedinci poput Rajića i sličnih", poručuju iz Radničke fronte.

 
 
 U svom priopćenju Radnička fronta podsjeća i na Rajićevu biografiju:

"Rajić se 1984. godine zaposlio se kao vozač kamiona u Dukatu, zagrebačkoj mliječnoj tvrtki. Trgovao je cementom, automobilima, hladnjacima. Zarađivao je na inflaciji.  Potom je vrlo brzo kupio rabljeni tegljač i osnovao poduzeće Ralu. Počeo je pružati prijevozničke usluge za druga poduzeća, između ostalih i Dukat. Jedna od nerazjašnjenih stvari iz tog perioda su i priče da je sudjelovao u promjeni jugoslavenskih dinara za devize u Bosni i Hercegovini o čemu se on sam nikada nije izjašnjavao. Kako je Dukat početkom devedesetih bio u teškoćama, dvije i pol godine nisu ga plaćali u novcu, nego su mu davali dionice. 1992. je za 20 tisuća ondašnjih njemačkih maraka u pretvorbi upisao na svoje ime dionice Dukata. Kasnije je dionice nastavio kupovati od Hrvatskog fonda za privatizaciju, ali i od malih dioničara. Većinski vlasnik postao je 1994. Nedugo nakon toga kupio je Sirelu iz Bjelovara te Mljekaru Zadar čime je formirana Lura grupa. Rajić je uskoro postao neokrunjeni kralj mlijeka i mliječnih proizvoda ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji. Njegov put do uspjeha  jedna je u moru nesretnih privatizacijskih priča koje su stvorile današnju, praktički nedodirljivu, okosnicu ekonomske i političke moći kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama regije".
 

Pročitajte više