Radničko dioničarstvo: Adris pokreće novi program kupnje dionica za radnike

Foto: Adris

ADRIS grupa je 25 godina nakon privatizacije TDR-a, pokrenula novi program stjecanja dionica koji će i sadašnjim naraštajima zaposlenika omogućiti sudjelovanje u vlasništvu kompanije.

Sadašnji program obuhvaća zaposlenike tvrtki u sastavu Adris grupe, kojima će se, nakon restrukturiranja, pridružiti i zaposlenici Croatia osiguranja, priopćili su iz kompanije.

U Adrisu smatraju da se radi o korisnom programu i za radnike, ali i za tvrtku, što pokazuju njihova vlastita iskustva i trendovi u Europskoj uniji.


Kompanije u kojima su radnici dioničari rastu brže

Navode da je, u usporedbi s 2012., u 2013 godini razina kapitala u vlasništvu zaposlenika porasla za više od 30 posto. Cijena dionica takvih kompanija porasla je više od cijene dionica onih kompanija koje u svojoj vlasničkoj strukturi nemaju zaposlenike kao dioničare.

Vrijednost kompanija koje su uvele neki od oblika participacije zaposlenika raste 3-4 posto brže od ostalih kompanija, dok se uz participativni menadžment taj rast može ubrzati i za 10-15 posto.

Istraživanja pokazuju da se zaposlenici-dioničari lakše identificiraju s tvrtkom, da postaju zainteresiraniji za poslovanje, rast i razvoj, te održivost tvrtke. Takvi zaposlenici motiviraniji su za rad i njihova produktivnost znatno je veće od produktivnosti onih zaposlenika koji nisu dioničari, zaključuju iz Adrisa.

Pročitajte više