Radničko vijeće HNK Split traži ostavku intendanta Bilića, sporne i aktivnosti Berislava Šipuša

Screenshot: Street View

RADNIČKO vijeće splitskoga HNK zatražilo je neopozivu ostavku intendanta Tončija Bilića zbog neprihvatljivog intendantskog ugovora iz 2012. godine, a od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa traži da se očituje o zamjeniku ministrice kulture Berislavu Šipušu, koji je, po njihovom mišljenju, svojim izvanministarskim djelatnostima u vrijeme obavljanja javne dužnosti u sukobu interesa.

Neprihvatljivo dijeljenje obaveza

U dopisu koji je poslan na mnoge adrese, među kojima i Državnom odvjetništvu RH, Vijeću predsjednika Republike za socijalnu pravdu, Ministarstvu kulture, Ministarstvu uprave te Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Radničko vijeće HNK nakon današnje sjednice detaljno piše o Bilićevim poslovnim postupcima te tvrde i kako je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš u sukobu interesa.

Radničko vijeće splitskoga HNK traži žurnu i neopozivu ostavku Tončija Bilića i kao intendanta tog kazališta i kao ravnatelja Splitskog ljeta zbog njegova intendantskog ugovora iz 2012., neprihvatljivog dijeljenja radnih obveza između splitskoga HNK i Zbora Hrvatske radiotelevizije te istodobnog obnašanja mnogih drugih dužnosti, poput predsjednika Hrvatske glazbene mladeži.

Sporan Bilićev ugovor: Nakon isteka mandata posao u HNK ili otpremnina od 300 tisuća kuna

Kako tvrdi Radničko vijeće HNK, u konačnici to rezultira repertoarnom politikom splitskoga HNK i Splitskog ljeta sa svim obilježjima privatnih pogodovanja i sukoba interesa.

Menadžerski ugovor, zbog kojeg ga Radničko vijeće proziva i traži ostavku, omogućava intendantu Biliću, među ostalim, 2000 kuna na mjesec za odvojeni život, naplatu po 1000 eura za deset godišnjih izvedaba, a nakon isteka mandata splitski HNK ga je dužan zaposliti ili mu isplatiti 300.000 kuna. Ako bude razriješen prije isteka mandata, dužan mu je platiti otpremninu u visini deset prosječnih plaća.


Santrić: Kako je to moguće u nacionalnim kazalištima?

Predsjednik Radničkog vijeća splitskoga HNK Vjeko Santrić drži kako je menadžerski ugovor intendanta Bilića u koliziji i sa Zakonom o kazalištima i sa statutom Hrvatskoga narodnog kazališt".

"Nama nije jasno kako je to moguće u nacionalnim kazalištima. Ako to Ministarstvo kulture može pravdati, mene zanima imaju li intendanti drugih nacionalnih kazališta također takve ugovore ili je to samo povlastica našeg intendanta", rekao je Santrić.

Neka se Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa očituje o Berislavu Šipušu

Od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa traže da se očituje o izvanministarskim djelatnostima Berislava Šipuša u vrijeme obavljanja javne dužnosti koje se mahom odnose na njegove dirigentske angažmane.

Navode da ansambl kojem je Šipuš dirigent i umjetnički voditelj nastupa na većim ljetnim kulturnim festivalima koje financira Ministarstvo kulture, a na 58. splitskom ljetu za to još prima i nagradu – glazbenu 'Juditu', navodi se u izvješću Radničkog vijeća koje je potpisao njegov predsjednik Vjeko Santrić.

Radničko vijeće je nakon današnjeg sastanka javnosti odlučilo proslijediti dopis u vezi sa zbivanjima u toj kazališnoj kući. Drže kako više nije moguće, a ni potrebno, nikakvo isključivanje javnosti jer su se u dijelu medija već pojavile različite informacije i komentari o toj temi.

Pročitajte više