Hrvatske vode 10. travnja pompozno otvorile radove. Znali su da ne mogu ni započeti

Foto: Hina

Radovi na izgradnji Akumulacije Polojac, kojom bi Kutina trebala dobiti umjetno jezero površine 50 hektara i kapaciteta 1.7 milijuna prostornih metara vode, još nisu počeli, iako su bili svečano otvoreni 10. travnja, samo tjedan dana prije parlamentarnih izbora.

Iz Hrvatskih voda, koje bi trebale realizirati taj projekt vrijedan osam milijuna eura, potvrdili su kako su intenzivni radovi trebali započeti 10. travnja. 

"Izvršeno je iskolčenje gradilišta prema Geodetskom elaboratu iskolčenja za prvu fazu pripremnih radova, odnosno iskolčenje za pristupnu cestu i površinu gdje će se nalaziti buduća brana, pri čemu se trebalo pristupiti krčenju šume koja je na trasi", navode Hrvatske vode.

Radovi svečano otvoreni prije više od mjesec dana

Radovi su svečano otvoreni 10. travnja iako je osam dana ranije, 2. travnja, na snagu stupio novi Zakon o šumama po kojem Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva treba donijeti rješenje o izdvajanju šume iz šumskogospodarskog područja.

U Hrvatskim vodama kažu: "Sukladno tome, sva potrebna dokumentacija na vrijeme je dostavljena nadležnom Ministarstvu, međutim spomenuto rješenje još nije dostavljeno Hrvatskim vodama. Radovi će započeti odmah po ishođenju potrebnog rješenja."

Akumulacija Polojac, odnosno umjetno jezero koje će se rasprostirati na površini od 50 hektara, djelomično zahvaća i zemljište u privatnom vlasništvu, a još nisu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

Iz Hrvatskih voda izvijestili su kako je na površini od 11.260 četvornih metara, koju čini pet katastarskih čestica u vlasništvu ili suvlasništvu tri osobe, proveden postupak potpunog izvlaštenja sukladno odredbama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade.

Čeka se donošenje rješenja

Čeka se donošenje rješenja o potpunom izvlaštenju Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i obnovu, Odsjek za imovinsko-pravne poslove, stambeno zbrinjavanje i obnovu Sisačko-moslavačke županije u Kutini, i isplata naknade te upis vlasništva Republike Hrvatske - javno vodno dobro.

Taj neotkupljeni dio ne utječe na izvođenje radova jer je građevinska dozvola ishođena 24. studenog 2020. godine pravomoćna od 5. siječnja 2021. godine i produžena 8. siječnja 2024. godine do 8. siječnja 2027. godine, tvrde Hrvatske vode.

Akumulacija Polojac prvi je put projektirana prije 1965. godine radi obrane od poplava, a 60 godina kasnije projekt je važan i za rječicu Kutinicu, koja prolazi središtem Kutine i u ljetnim mjesecima postaje baruština zbog nedostatka vode.

Hrvatske vode ne odgovaraju na pitanje zašto su otvorili radove, a znali su da ih ne mogu započeti

Tim projektom bit će moguće regulirati vodostaj Kutinice te će biti osiguran biološki minimum potreban za očuvanje biljnog i životinjskog svijeta. S umjetnim jezerom Kutina će dobiti izletište i sportsko-rekreacijsku zonu uz mogućnost razvoja turizma.

Na pitanje zašto su radovi svečano otvoreni iako su znali da ih zapravo ne mogu početi, iz Hrvatskih voda nisu odgovorili.

Pročitajte više