Ramazan u Homsu: Ljudi u strahu od granata, gladni i izmučeni vrućinom

Foto: FAH

PROLAZI još jedan Ramazan u sirijskom gradu Homsu, jedinom naselju koji je još pod kontrolom opozicije, piše Al Jazeera. Pod opsadom živi više od stotinu tisuća ljudi, kojima Bashar al-Assad ne dopušta dopremanje humanitarne pomoći.

Mnoge obitelji žive u strahu, ne znajući ništa o nestalim članovima svog kućanstva. Jedna od njih, Suada sa sedmero djece provodi već treći Ramazan a da ne zna ništa o suprugu kojeg su uhapsile Assadove snage. Obitelji poput njene ovise o pomoći koju donesu dobrotvorne organizacije.

Ulice su prazne, svi se boje granata

"Imam sedmero djece i izbjegli smo iz susjednog naselja. O mužu ne znam ništa. Nema nam tko osigurati hranu. Vidite kako živimo... Ramazan je, a mi pokušavamo preživjeti. To nam je prioritet", požalila se.


Četvrt Vaar u Homsu krcat je izbjeglim osobama, koje su blagdan dočekale pod opsadom snaga režima. Ulicama nitko ne prolazi, budući da je strah od granata prevelik.

Hrane sve manje, cijene namirnice sve više

Kad bi se i usudili, na tržnicu bi se netko teško uputio. Naime, hrane ima sve manje, a cijene iste svakim danom rastu.

"Cijene po kojima nabavljamo robu su vrlo visoke. Ljudi, nažalost, nisu u stanju kupovati. Nemaju posla, pod opsadom smo i bombardiraju nas svakodnevno. Neka nam Bog pomogne", zavapio je jedan od uličnih trgovaca.

Pročitajte više