Ramljak: Hrvatska je ostvarila više važnih ugovora za vrijeme mandata Jurice, što je napravila Grabar Kitarović?

Foto: Foto: Irb.hr

DANICA RAMLJAK, bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, uputila je još prije prvog kruga predsjedničkih izbora otvoreno pismo Kolindi Grabar Kitarović. Ramljak je postavila deset pitanja za Kolindu Grabar Kitarović na koje nije dobila odgovore.

Ramljak je nedugo nakon toga dobila čak i prijetnje, no bilo je i onih koji su joj dali potporu.

Drugi krug predsjedničkih izbora održava se u nedjelju, a Danica Ramljak još uvijek se pita što je to Kolinda Grabar Kitarović učinila tijekom tri godine njenog mandata veleposlanice u Washingtonu.

"U nedjelju izlazimo na birališta a građanima Hrvatske uopće nije jasno što su uistinu glavni rezultati Kolinde Grabar Kitarović u tri godine njenog mandata veleposlanice u Washingtonu. Postavljajući 10 pitanja kandidatkinji prije par tjedana nadala sam se da će se taj period njenog rada razjasniti ali smo ostali uskraćeni od odgovora. Ona i njen stožer ignorirali su temu ali su angažirali napadače na onoga tko zapitkuje i nekoliko prijatelja novinarke Jadranke Jureško Kero koja vodi PR u Kolindinoj kampanji koji su se svesrdno trudili braniti Kolindu uz par ubojitih strelica u mom smjeru. Obrana se svela na tri glavna rezultata: Kolinda je popravljala štetu koju je prouzročio njen prethodnik Neven Jurica u Washingtonu, aktivno se družila s hrvatskom zajednicom u SAD-u i intenzivno je radila na puštanju Zvonka Bušića iz američkog zatvora.


U tom kontekstu posebno je zanimljiva obrana Kolindinog mandata u Washingtonu od strane novinarke Višnje Miočić iz New Yorka koja se u svojoj kolumni u Croatian Chronicle od 17. prosinca 2014. pod naslovom “Što je Kolinda radila u Washingtonu? Popravljala štetu Nevena Jurice” osvrće, kako ona to zove, na moje “famozno pismo” i nevjerojatnom bravurom skreće temu s Kolinde i mojih pitanja na bivšeg veleposlanika u SAD-u Nevena Juricu. Kolumnistica, inače osobna prijateljica gđe Jadranke Jureško Kero članice Kolindinog stožera se potrgala objašnjavajući čitateljima da je Grabar Kitarović popravljala sve što je navedeni veleposlanik upropastio u Washingtonu. Uistinu mi nije jasno zašto i kako je izvukla Nevena Juricu i kakve on ima veze s mojim pitanjima.

Impresivno je kako gđa Miočić sjedeći u NY nije ama baš ništa usvojila od svojih američkih kolega novinara. Da bi obranila KGK od mojih 10 jasnih i utemeljenih pitanja, ona proziva mene i ubacuje Nevena Juricu u svoj tekst i prodaje čitateljima floskulu da je Kolindi glavna zadaća bila popravljanje štete koju je navodno napravio Neven Jurica u SAD-u. Ne osjećam da trebam niti mi je namjera braniti Nevena Juricu od napada gđe Miočić ili bilo koga, ali kad mi je već dala priliku, napravila sam si domaći zadatak i koristiti ću njenu kolumnu da pojasnim neke stvari koje se tiču hrvatsko-američkih odnosa i Kolindinog mandata u Washingtonu.

1. Kolinda Grabar Kitarović je bila ministrica i šefica Nevena Jurice pune tri godine.

Pitam se zašto gđa Miočić piše i obmanjuje svoje čitatelje da je gđa Grabar Kitarović spašavala štetu koju je navodno Neven Jurica kao veleposlanik prouzročio u Washingtonu. Pa zašto gđa Miočić otvoreno ne napiše svojim čitateljima da je upravo Kolinda bila izravno nadređena gospodinu Jurici kao ministrica u MVPEI u Zagrebu dok je Jurica bio veleposlanik u Washingtonu i to pune tri godine (od 2005 do 2008). I sad, gle čuda, Kolinda spašavala odnose s SAD-om po dolasku u Washington, a nije joj palo napamet u tri godine da opozove Juricu ako je sve uistinu loše radio. Navodno spašavanje štete koju je prouzročio Jurica kojemu je Kolinda bila nadređena tri godine i nije ništa poduzela uistinu ozbiljno dovodi u pitanje njen kredibilitet I prosudbu.

2. Lista ostvarenih ciljeva u hrvatsko-američkim odnosima u mandatu Nevena Jurice

Kad smo već kod mandata veleposlanika Nevena Jurice ja ću nabrojiti neke od lako provjerljivih ostvarenih hrvatskih ciljeva u SAD-u za njegova mandata (2004 do 2008). Prije nego se konkretno osvrnem na ostvarene strateške rezultate za hrvatsko-američke odnose u mandatu Jurice u Washingtonu želim naglasiti da su svi hrvatski veleposlanici u SAD-u, uključujući i Juricu intenzivno radili na suradnji s hrvatskom iseljeničkom zajednicom u kulturi, znanosti, gospodarstvu, sportu i po drugim pitanjima. Netko više, netko manje. Uistinu mi nije jasno što je to posebno ostvarila Kolinda za hrvatsku zajednicu što nisu njene kolege prije nje. Ako je, bilo bi lijepo saznati. Iako njeni branitelji ističu da se ona posebno zauzimala za pok. Zvonka Bušića, koliko je meni poznato, svi hrvatski veleposlanici i konzuli itekako su surađivali s američkim vlastima po tom pitanju. A pok. gdin Bušić je pušten iz zatvora tek odlukom američkog pravosuđa.

Ne ulazeći u druge aspekte rada Nevene Jurice, u njegovom mandatu veleposlanika ostvareno je više veoma važnih ugovora i partnerskih odnosa s SAD-om i obavljeno je više bilateralnih posjeta na najvišoj razini između dvije zemlje:

- Potpisana je po prvi put suradnja između SAD-a i RH po pitanju sigurnosti (Proliferation Security Initiative)
- Potpisan je ugovor o suradnji i sigurnosti na moru (Ship Boarding Agreement)
- RH i SAD su potpisali ugovor o zajedničkoj suradnji u Iraku (ovo je bilo jako bitno kao preduvjet ulaska u NATO Savez)
- Potpredsjednik SAD-a Dick Cheney je došao u službeni posjet Hrvatskoj
- Premijer Ivo Sanader je došao u službeni posjet SAD-u i primljen je na najvišoj državnoj razini (Predsjednik Bush, Potpredsjednik Dick Cheney, državna tajnica Condoleezza Rice, ministar Obrane SAD-a Rumsfeld)
- Hrvatska je primila poziv u NATO Savez
- Predsjednik George Bush službeno je posjetio Hrvatsku
- Potpisan je ugovor između Ministarstva branitelja koje je vodila tadašnja ministrica gđa Jadranka Kosor i Ministarstva Veterana SAD-a
- U Kongresu je utemeljen tzv. Congressional Croatian Caucus (prijatelji Hrvatske u Kongresu SAD-a) koji je zahvaljujući prijateljima u oba zastupnička doma promovirao interese Hrvatske u SAD-u
- Veleposlanstvo RH je odradilo napor da prvi Hrvat u povijesti SAD-a dobije najviše odličje tzv. Congressional Medal (medalju za hrabrost kod Pearl Harbor-a)
- Itd…..

Vjerujem da netko može nadopuniti ovu listu. Možda Neven Jurica osobno, ili hrvatski diplomati koji su tad radili u Washingtonu, ili netko iz MVPEI. Ovo je lista po mom sjećanju.

3. A koji su Kolindini rezultati iz Washingtona?

Neven Jurica se ne kandidira za predsjednika države, a Kolinda je kandidatkinja i bilo bi važno da konačno njen stožer izlista rezultate njenog trogodišnjeg mandata u SAD-u. Sigurna sam da je interes javnosti veliki. Zašto ne objave listu njenih konkretnih rezultata u Washingtonu da je možemo usporediti s drugim veleposlanicima RH u SAD-u?

Bivša predsjednica Vlade RH gospođa Kosor ovih dana, izjavila je hrvatskoj javnosti da nije znala da se gđa Grabar Kitarović sprema otići u NATO sa mandata iz Washingtona već je saznala kad je prelazak već bio dogovoren. Toliko o uvažavanju Vlade u Zagrebu. Veleposlanstvo u Washingtonu mjesecima je bilo bez čelne osobe. Bilo bi važno čuti objašnjenje zašto Kolinda nije obavijestila vlastitu Vladu o svojim pregovorima s NATO-om već su predsjednica Vlade i svi ministri dovedeni pred gotov čin.

A usput podsjećam gđa Grabar Kitarović svesrdno je kao veleposlanica u SAD-u itekako branila Ivu Sanadera od napada američkih novinara za korupciju i pri tom ga u pismu The Washington Timesu nazvala ‘široko priznatim i poštovanim reformistom koji provodi odlučne mjere protiv korupcije”. Pismo je dostupno na internetu i mogu ga svi u Hrvatskoj pročitati.

Ostaje pitanje hoćemo li do nedjelje dobiti odgovore na još uvijek nerazjašnjena pitanja oko Kolindinog mandata u Washingtonu ili je onima koji će ju birati sasvim svejedno zašto su je porezni obveznici plaćali pune tri godine u Americi pa makar i ne znali rezultate njenih tadašnjih aktivnosti?

dr. sc. Danica Ramljak".

Pročitajte više