Raos upozorava: Ploče digle tenzije, u Vukovaru 18. studenog moguća eksplozivna situacija

Foto: FAH

TENZIJE između Srbije i Hrvatske proteklih mjeseci neprekidno rastu. Najnovije pitanje oko kojega je došlo do prijepora na relaciji Zagreb - Beograd jest ono dvojezičnih ploča u Vukovaru. Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je jučer  da će Ministarstvo razmotriti mogućnost neposredne primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, mimo Gradskog statuta koji od ponedjeljka ne predviđa dvojezične natpise na području Vukovara.

> Bauk: Razmišljamo o neposrednoj primjeni zakona o dvojezičnosti u Vukovaru sukladno pravima manjima

S druge strane, srpski ministar pravosuđa Nikola Selaković najavio je u srijedu da će se Srbija obratiti europskim i međunarodnim institucijama za zaštitu prava manjina zbog odluke o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru, ocijenivši da ona predstavlja pitanje civiliziranog odnosa prema pravima jednog naroda.

O ovoj i drugim temama za N1 progovorio je dr. Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti.

Srbija je oštro reagirala na odluku vukovarskog gradskog vijeća te se žalila i Europskoj uniji. I Hrvatske nema odgovora osim jučerašnjeg priopćenja Ministarstva vanjskih poslova, kako to tumačite?

"Unutar EU ne postoji jedinstvena praksa, to je nacionalna dimenzija. U području zaštita manjina se ide u bilateralnu komplementarnost. Posljednjih mjesec srbijanski državni vrh nije pridonio bilateralnim odnosima, pa ovakvu suzdržanost Hrvatske možemo ocijeniti kao pametan potez".

Kakva je prema Vašem gledištu pozicija Hrvatske u odnosu na susjede, imamo narušene odnose sa Srbijom - možda su i najgori od kraja rata, a s druge strane vrlo jak sukob sa Slovenijom oko arbitraže?

"To je jedna velika nervoza jer se i Vlada i oporba ne smiju zamjeriti biračima, a tu je na testu i vanjska politika. Nisu svi arbitražni sporovi imali nacionalne predstavnike. Treba razgovarati da su svi suci zapravo kompromitirani".

Koliko će odnosi sa Srbijom i Slovenijom biti tema u predizbornoj kampanji, koliko su bitni biračima?

"Sa Slovenijom će se, čini se, sve to stišati. Ali dvojezični natpisi, to može biti problem koji će se razvlačiti desetljećima. Ono gdje može biti eksplozivna situacija je komemoracija 18. studenog".

Kako gledate na predizborne koalicije, SDP kritizira Josipovića i Mirelu Holy da će zbog njih ljevica ostati bez 8 mandata u Saboru?

"Matematički je to točno. Savez Josipovića i Čačića ima najviše šanse na sjeveru, moguće je da lijevi centar izgubi četiri do pet mandata. Josipović i Čačić svakako mogu nešto napraviti".

Pročitajte više