Raste broj zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama, pada u javnoj upravi, obrani i kućnim radinostima

BROJ zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u lipnju 2012. u odnosu na svibanj iste godine povećao se za 3,9 posto, a broj žena zaposlenih u tim djelatnostima povećao se za 4,6 posto, izvijestili su iz Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pad broja zaposlenih zabilježen je u tri područja djelatnosti i kreće se od 0,8 posto (djelatnosti kućanstava kao poslodavaca; djelatnosti kućanstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe) do 1,9 posto (javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje). U četrnaest područja djelatnosti zabilježen je porast broja zaposlenih i kreće se od 1,3 posto (stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti i obrazovanje) do 14,7 posto (djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane), dok je u djelatnostima informacije i komunikacije i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi ostao isti.
 
Uspoređujući broj zaposlenih po županijama, pad je zabilježen u šest županija i kreće se od 0,1 posto u Zagrebačkoj županiji do 0,8 posto u Požeško-slavonskoj županiji. Porast je zabilježen u petnaest županija i kreće se od 0,2 posto u Bjelovarsko-bilogorskoj i Brodsko-posavskoj županiji do 13 posto u Ličko-senjskoj županiji.

Pročitajte više