Raste nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog smanjenog proračuna: "Kasno je za prosvjede"

Ilustracija: AFP

RASTE nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog smanjenog proračuna. Da je stanje u tom resoru loše ne skriva ni ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Ipak, predsjednik Poljoprivredne komore Mato Brlošić smatra da je za prosvjede kasno.

Proračun za poljoprivredu smanjen je za 40 posto, pojedine udruge najavljuju prosvjede, jesu li oni opravdani obzirom na stanje u zemlji?

"S obzirom da je prijedlog proračuna gotov, dakle tu se više ništa ne može napraviti. Mislim da su bilo kakvi daljnji razgovori o proračunu suvisli i tako isto prosvjedi povezani s proračunom mislim da su zakašnjeli i doista ne mogu donijeti ništa novoga", ističe Brlošić.

Što seljaci čine da bi se prilagodili tržištu?

Nezadovoljstvo seljaka gledamo iz godine u godinu, uvijek se očekuje pomoć države, no postavlja se pitanje što sami seljaci rade da bi se prilagodili tržištu i primjerice povukli sredstva iz EU fondova?

"Istina je da se možda jedan dio seljaka previše oslonio na proračun i nažalost nije se usmjerio prema europskim fondovima. Ali tu moramo naglasiti da to nije samo krivnja među seljacima, tu dobar dio krivnje leži u državnim institucijama koje nisu pravilnicima koje su oni pisali i koje je kasnije prihvatio Europski parlament nisu omogućili jednostavnije uzimanje sredstava iz europskih fondova. Dakle, držim da su najmanje krivi seljaci, a najviše upravo institucije koje su zakazale i koje nisu odradile svoje poslove i zakomplicirale nam u tom dijelu ishođenja financijskih sredstava iz EU fondova. I zasigurno će biti posljedica da jedan veliki broj obiteljskih gospodarstava nažalost, za određeni broj godina više neće moći funkcionirati", naglasio je Brlošić, koji otkriva i kakvu budućnost predviđa hrvatskom selu.

"Bez pomoći Vlade neće nam biti dobro"

"Bez pomoći Vlade i malo boljeg razumijevanja prema poljoprivredi neće nam biti dobro. A to što se priča da ulazimo na veliko tržište, to za nas neće gotovo ništa značiti. Jer ulazimo u Europu, ispod jedan posto svega smo onoga što ima Europa. Dakle, ne možemo na njihovom tržištu apsolutno niti konkurirati, niti bilo šta", naglasio je Brlošić, koji ne skriva nezadovoljstvo ulogom države. S obzirom da se bliži se prva godina mandata Kukuriku Vlade, Brlošić otkriva i kako ocjenjuje dosadašnji rad ministra Jakovine.

"Nismo zadovoljni ministrom, ne znamo je li poduzeo sve mjere, ali držimo da nije smio dozvoliti upravo u poljoprivredi pred ulazak u Europsku uniju da se u tom dijelu najviše uzima novaca", zaključio je Brlošić.

Pročitajte više