Rat bankara i profesora - Jakovčević odgovara: To je staljinističko zastrašivanje, neka odgovore!

Foto: Robert Anić/Pixsell

NAKON što je Hrvatska udruga banaka pisala dekanu Ekonomskog fakulteta tražeći da se fakultet ogradi od izjava profesora Jakovčevića i Lovrinovića, tvrdeći kako iznose netočne i štetne izjave, oglasio se i prof. Jakovčević.

> Hrvatska udruga banaka traži isprike od profesora s Ekonomije: Dužnike dovode u zabludu

Profesor Drago Jakovčević u subotu navečer u razgovoru za Index ne skriva čuđenje zbog pisma kojeg je Hrvatska udruga banaka poslala dekanu Ekonomskog fakulteta tražeći da se sveučilište ogradi od njegovih izjava.

"Gledajte, ja u biti ne znam što je njih toliko pogodilo jer je riječ o jednostavnom zahtjevu za transparentnošću. Nema tu nikakve manipulacije niti insinuacije, ja sam tražio da oni pokažu kad su i po kojem tečaju unijeli milijarde švicarskih franaka u hrvatski bankovni sustav, kako su ih i na koji način primijenili. Ne vidim u čemu je problem s takvim zahtjevom, ali nakon ovog današnjeg pisma mislim da oni nemaju podatke ili ih se boje predstaviti javnosti," rekao je Jakovčević za Index.

HNB zakazala

Na pitanje kako bi ocijenio ulogu Hrvatske narodne banke u posljednjim godinama kad govorimo o zaštiti i informiranju građana, profesor odgovora da je HNB zakazao kao regulator.

"HNB je zakazao kao regulator, on u određenoj mjeri mora biti u sukobu s bankama, paziti na takve stvari kakve su 'kreativno računovodstvo' i manipulacija tečajem. Ja sam uvjeren da HNB ima dovoljno stručan kadar i dobro poznaje metodologiju, mislim da je dobro da se propusti i uloga središnje banke kao supervizora javno propitkuju. Dakako, ovdje ne govorimo samo o mandatu aktualnog, već i prijašnjeg guvernera," kaže profesor i dodaje da špekulacija, pogotovo kad se njezin rezultat prebacuje na dužnika, zaslužuje osudu i da se o svemu ne bi raspravljalo kad bi se zaduživanje provodilo isključivo u kunama.

"Svaka druga valuta je rizik," kaže Jakovčević koji ne odbacuju mogućnost tužbe zbog pisma kojeg su bankari dostavili dekanu Ekonomskog fakulteta.

"Tužba je moguća, napokon, ljudi me čitav dan zovu i govore mi da je pismo utuživo. No, treba pričekati do sutra, profesor Lovrinović i ja ćemo pažljivo analizirati sve što je napisano i potom sazvati konferenciju za novinare na kojoj ćemo o našoj odluci obavijestiti javnost," rekao je Jakovčević za Index.

"Služe se staljinističkim zastrašivanjem"


Jakovčević je ranije kazao, prenosi HRT, kako je ovo pismo HUB-a "staljinistički" pokušaj zastrašivanja intelektualaca.  "Ovo je poraz HUB-a. Ne znaju nastaviti argumentiranu raspravu, nego se služe staljinističkim" zastrašivanjem', poručio je Jakovčević.

"Moje glavno pitanje i zahtjev bankama i HNB-u je - prikažite bilance. Kojeg dana su milijarde švicarskih franaka ušle u hrvatski bankovni sustav, po kojem tečaju je franak promijenjen u kunsku likvidnost i kada su se počeli odobravati krediti u kunama s valutnom klauzulom u švicarskim francima", rekao je Jakovčević dodajući kako sve stavove i argumente iznosi u svoje ime, a ne u ime fakulteta.

HUB: Profesori manipuliraju

"Već duže vrijeme, ovi profesori manipuliraju javnošću i građanima iznoseći potpuno neprovjerene podatke, ishitrene ocjene i stručno neutemeljene tvrdnje o poslovanju banaka i funkcioniranju hrvatskog financijskog sustava.

Drastično je to došlo do izražaja u opetovano ponavljanim tvrdnjama da banke manipuliranjem tečajem ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti. To je potpuno netočno i neutemeljeno jer ne stoji niti u jednom poznatom podatku, a izravno je demantirano podacima Hrvatske narodne banke", stoji u pismu.

Dodaju još kako su 21. siječnja na svojim mrežnim stranicama objavili izvješće "Neke činjenice o kreditima u švicarskim francima i nekim mogućnostima državne intervencije" u kojem su "izravno demantirali niz tvrdnji koje su dvojica profesora sustavno širila u javnosti".

"Dodatno, u aktualnim raspravama o rješavanju problema kredita u švicarskim francima ideje profesora Lovrinovića i Jakovčevića stručno su opovrgnute zaključcima Hrvatske narodne banke o ugrožavanju međunarodnih pričuva i, posljedično, stabilnosti cijelog sustava, kad bi njihovi prijedlozi bili primijenjeni. Takvim nastupima u javnom prostoru, koristeći svoj akademski autoritet nanose izravnu štetu raznim dionicima dovodeći javnost u zabludu i navodeći na pogrešne zaključke. Imajući na umu autoritet koji proizlazi iz njihovog profesorskog položaja, a koji stručno ne bi smio biti ni na koji način upitan, tim je veća šteta koja nastaje u javnom prostoru", stoji u pismu bankara.

Pročitajte više