Rat plakatima i grafitima nakon prosvjeda: "Vojvodina naša dika - bit će republika" i "Smrt Vučiću" širom Vojvodine

Ilustracija: novosti.rs

PLAKATI s natpisima "Smrt Bojanu Pajtiću i njegovim poslušnicima" pojavili su se Novom Sadu, kao i grafiti "Vojvodina naša dika - bit će republika", i "Smrt Vučiću".

Plakati koji su se pojavili na nekoliko lokacija u Novom Sadu bijele su boje, na njima piše "Smrt" i ispod tog natpisa prikazan je lik predsjednika vojvođanske pokrajinske vlade Bojana Pajtića u prekriženom prometnom znaku, a ispod slike piše i "njegovim suučesnicima".

Osim spomenutih plakata u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Beočinu, Irigu, Rumi, Kovačici, Beloj Crkvi i još nekim mjestima u Vojvodini osvanuli su grafiti "Vojvodina naša dika - bit će republika", koje je potpisala organizacija "Mlada Vojvodina".

Pored spomenutog natpisa na grafitima su iscrtane tri zvjezdice kao na zastavi AP Vojvodine, koje predstavljaju Srijem, Banat i Bačku.

Na više lokacija u Novom Sadu danas su ispisani grafiti protiv Srpske napredne stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića, ali i protiv Srba, a potpredsjednik novosadskog Odbora SNS Damir Zobenica kaže da ne može zamisliti nikog drugog "kao autora takvih grafita protiv srpskog naroda osim Bojana Pajtića i njegovih suradnika". U Novom Sadu su, između ostalog, osvanuli grafiti "Srbi marš iz Vojvodine" i "Smrt Vučiću".

Više tisuća ljudi na prosvjedu "Stop razbijanju Srbije"

Zaoštrena retorika uslijedila je dan nakon prosvjeda "Stop razbijanju Srbije" u Novom Sadu i suprotstavljanja navodnim secesionističkim namjerama vojvođanske vlade i njezine deklaracije o ugroženosti prava Vojvodine.

Reagirajući na zahtjeve oporbenih stranaka u Skupštini Vojvodine koje su tražile smjenu vojvođanskog premijera i raspisivanje izvanrednih izbora, prvi čovjek vlade u Novom Sadu Bojan Pajtić ocijenio je da najava novih skupova i poruke sudionika prosvjeda da "neće još dugo moći kontrolirati gnjev naroda", predstavljaju nedvojbenu prijetnju nasiljem.

Na jučerašnjem prosvjedu zatraženo je povlačenje prijedloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koji je prije Skupštini Vojvodine uputila vojvođanska vlada. Na skupu nije bilo incidenata. Organizatori su tvrdili da se okupilo oko 30.000 ljudi, dok drugi izvori tvrde da nije bilo više od 10.000 prosvjednika.

Pročitajte više