Rat u Siriji: U gotovo četiri godine 200.000 mrtvih, ugrožena egzistencija 1.7 milijuna ljudi

Foto: Hina

RAT u Siriji u gotovo četiri godine odnio je više od 200.000 ljudskih života, objavljeno je u utorak, a s dolaskom zime ugrožena je i egzistencija oko 1,7 milijuna sirijskih izbjeglica lišenih humanitarne pomoći koju distribuira UN.

Prema podacima sirijskog Opservatorija za ljudska prava, nevladine organizacije koja raspolaže širokom mrežom informacija iz ratom zahvaćene zemlje, od ožujka 2011. smrtno su stradale 202.354 osobe. Direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman tvrdi da je brojka sigurno i veća jer je nemoguće dobiti podatke iz područje što ih kontrolira režim ili džihadisti IS-a.

Od 200.000 ubijenih, više od 130.000 je boraca s obiju strana, a svaki deseti ubijeni civil je dijete.

Suspendiran program pomoći u hrani


Podaci su objavljeni nakon iznenađujuće informacije o UN-ovu prekidu programa pomoći u hrani za 1,7 milijuna izbjeglica, što izaziva bojazan od velike humanitarne krize usred predstojeće zime.

Svjetski program za hranu u ponedjeljak je objavio da je zbog nedostatka financijskih sredstava bio prisiljen suspendirati taj program koji sirijskim izbjeglicama u Jordanu, Libanonu, Turskoj, Iraku i u Egiptu omogućuje kupnju u lokalnim trgovinama.

Odluka od suspenziji pomoći je katastrofalna jer će dovesti u opasnost zdravlje i sigurnost izbjeglica, a istodobno bi mogla dovesti do novih tenzija i nestabilnosti u susjednim zemljama koje su primile izbjeglice, upozorila je direktorica Svjetskog programa za hranu, Ertharin Cousin. Ta je organizacija poziv na hitno prikupljanje 64 milijuna dolara kako bi se pomoglo izbjeglicama u prosincu s obzirom na to da su vrlo loše pripremljeni za zimu, "osobito u Libanonu i u Jordanu gdje su djeca većinom bosa i neadekvatno odjevena".

Pročitajte više