Rat za brodske linije: Izgubili prugu pa kazneno prijavili čelnike Agencije za obalni promet

HRVATSKI sindikat pomoraca podnio je kaznenu prijavu protiv donedavnog ravnatelja Agencije za obalni linijski promet Ivana Franičevića te šefa Upravnog vijeća, splitskog lučkog kapetana Borisa Matošića. Prijavljena je i neimenovana odgovorna osoba u tvrtki Kapetan Luka iz Krila Jesenica.

Prijavljeni se sumnjiče da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti jer su pogodovali Kapetanu Luki nauštrb Linijske nacionalne plovidbe, koja je izgubila liniju za Milnu jer su im brodovi bili stariji od 20 godina i nisu udovoljavali zakonskim uvjetima.

O slučaju se već dosta pisalo, Indexu je cijelu situaciju pojasnio načelnik Milne Frane Lozić. Nakon što je pruga oduzeta LNP-u, zamjensko rješenje našlo se u Ministarstvu prometa, i to u roku od svega koji dan. Održavanje linije preuzeo je Kapetan Luka, a pruge za Milnu i Rogač su spojene.

Franičević zatražio povoljniju ponudu?

U kaznenoj prijavi se tako navodi da su u Agenciji, suprotno zakonskim odredbama o javnoj nabavi, fingirali provedbu pregovaračkog postupka bez prethodne objave za liniju Split - Rogač, iako su unaprijed odlučili da postupak neće obaviti na zakonom propisani i transparentan način te su od LNP-a zatražili ponudu kako bi prikrili nezakonitosti o kojima su se već unaprijed dogovorili, jer je Franičević bez javne objave osobno kontaktirao s odgovornom osobom Kapetana Luke te mu otkrio sadržaj konkurentske ponude zatraživši ponudu koja će biti financijski povoljnija.

Obrazloženo je kako će Agencija u cijelosti izmijeniti državnu liniju 9601 tako što će spojiti dvije županijske brzobrodske linije s državnom, suprotno odluci Vlade RH, jer bi takva linija bila profitabilnija i jednostavnija za održavanje, o čemu osumnjičenici nikada javno nisu upoznali zainteresirane za obavljanje prijevoza na toj liniji, što je, ističe se u prijavi, u suprotnosti sa Zakonom o javnoj nabavi.

LNP-u šteta, a Kapetanu Luki korist od milijun kuna?

U prijavi se navodi kako je Franičević 18. srpnja donio odluku o poništenju, ne zna se čega, što je trebalo ostaviti privid zakonitosti rada osumnjičenika, što u stvarnosti nije bio slučaj, jer se iz odluke ne vidi što se poništava i zbog čega. Navodi se i kako nije ostavljen rok mirovanja od 10 dana premda je to obaveza po Zakonu o javnoj nabavi, a ni odluka na vrijeme nije dostavljena LNP-u. Sve u svemu, drži se da je tom brodaru nanijeta velika šteta, dok je Kapetanu Luki pribavljena protupravna imovinska korist od najmanje milijun kuna. Prijavu je u ime Hrvatskog sindikata pomoraca objavio Denis Jelaska. 

Pročitajte više