Ratni profiter: Josip Gucić osuđen na osam godina zatvora za kriminal u makarskim firmama

Foto: HRT

JOSIP GUCIĆ osuđen je danas u Splitu u odsutnosti nepravomoćno na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog kriminala u makarskim firmama Amfora i Primorje. Osim njega, osuđen je i Blago Begić, 90-ih direktor tvrtke Amfora, i to na četiri godine zatvora zbog pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju. Ostali optuženici, Ratko Škrabić, direktor Mornara, Milan Ivandić, direktor Kapitalne grupe Mediteraneo i Krsto Romić, direktor NIK-a, oslobođeni su optužbe za nezakonitu kupnju disko kluba Mak.

Tako je nepravomoćno zaključen postupak koji traje dobrih 15 godina, otkako se Državno odvjetništvo upustilo u istragu Gucićevog poslovanja u Makarskoj. Optužnica je dignuta 2009. godine, potvrđena dvije godine kasnije. Do nepravomoćne presude otpao je čitav niz osoba koje su bile uključene u Gucićeve operacije u Makarskoj.

Mileta: Pravda je spora, ali dostižna

Maja Mileta, poznata makarska zviždačica, koja je prijavila kriminal i protestirala štrajkom glađu, kratko je komentirala presudu.

"Pravda je spora, ali dostižna. Žao mi je što nema onih koji su izbjegli pravdi. Nadam se da će biti obuhvaćeni nekom novom istragom", kaže Mileta.

Inače, s obzirom da bi zbog dugotrajnosti postupka nastupila zastara za kaznena djela, tužitelj Žarko Štrbac optužnicu je dopunio ratnim profiterstvom. 

Begić se šokirao kada je čuo da je dobio četiri godine zatvora

Gucić i Begić osuđeni su po prvoj točki optužnice za nezakonitu kupnju dionica Amfore, čime je poduzeće NIK iz sastava Gucić grupe oštećeno za 2,6 milijuna DEM ili 9 milijuna kuna. Djela su počinjena tijekom 1993. i 1994. godine u Makarskoj i Zagrebu. Gucić je za to djelo kažnjen sa pet godina zatvora, Begiću je, pak, umalo pozlilo kada je čuo da je dobio četiri godine zatvora. Vidno šokiran saslušao je ostatak presude i obrazloženje.

Gucić nikada nije platio 16 milijuna kuna za dionice Primorja

Gucić je osuđen na pet godina zatvora i za prevaru u gospodarskom poslovanju prilikom stjecanja dionica Primorja. 1995. godine sklopio je ugovore za kupnju 4,5 milijuna DEM dionica, odnosno, 64 posto vlasničkog utjecaja u društvu, prema kojima je do konca 2000. godine u šest godišnjih rata trebao isplatiti male dioničare. Isplatio je, međutim, samo 15 posto ukupne cijene, nekih pola milijuna DEM, a preostalih četiri milijuna DEM ili 16 milijuna kuna, nikada nije isplatio. Tako je svojem trgovačkom društvu Eurona pribavio nepripadnu materijalnu korist, s tim da je bez znanja i odobrenja malih dioničara dionice Primorja za iznos od 8 milijuna kuna prenio sa društva Eurona na NIK, a potom na Brodokomerc.

Postupak traje već 15 godina...

"Sudsko vijeće nije imalo lagan zadatak s obzirom da su djela počinjena prije 22 godine, a postupak traje već 15 godina. Smatramo da je dokazano da su Gucić i Begić počinili kaznena djela na način kojim se terete optužnicom. Obrane su im neosnovane, usmjerene na otklanjanje odgovornosti. Gucić je platio dionice gotovinom, protivno propisima, a između njega i Begića postojao je dogovor. Nelogična i neživotna je obrana Blage Begića da mu nije bilo poznato zašto Gucić kupuje dionice, tim više jer je tvrdio da je Gucić spasitelj Amfore", kazala je u obrazloženju predsjednica vijeća sutkinja Katija Blaće.  

"Mali dioničari Primorja kazali su kako im je Gucić platio samo 15 posto dionica, a nakon što je došlo do zastoja plaćanja, nitko ih nije obavijestio da su dionice već otuđene. Gucić ih je držao u uvjerenju da će im sve isplatiti, no to se nije dogodilo", kazala je sutkinja Blaće o drugoj točki optužnice.

Oduzeto 25 milijuna kuna

Presudom je od Gucića i Begića oduzeta imovinska korist pribavljena kaznenim djelima, što iznosi oko 25 milijuna kuna.

Za oslobađajući dio presude sutkinja Blaće navela je kako nije dokazano da su okrivljenici počinili kazneno djelo.

"Obrana okrivljenika logična je i životna. Nema dokaza da je Ivandić, kupac disko kluba bio u dogovoru sa ostalim optuženicima. Mediteraneo je u cijelosti ispunio svoje obaveze, Mornar nije oštećen", kazala je sutkinja Blaće.

 

 

Pročitajte više