Ratni zločin u Sisku: Vrhovni sud povećao kaznu Milankoviću na deset godina

Foto: Hina

VRHOVNI sud RH potvrdio je osuđujuću prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Vladimir Milanković proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Sisku, a izrečenu kaznu zatvora povisio mu je za dvije godine tako da je pravomoćnom presudom Milanković osuđen na deset godina zatvora.

Vrhovni sud je potvrdio i oslobađajuću presudu Dragi Bošnjaku za to kazneno djelo, doznaje se danas na Županijskom sudu u Osijeku.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu Državnog odvjetništva, koje se žalilo na odluku o visini izrečene kazne, pa je okrivljenom Milankoviću prvostupanjska kazna od osam godina zatvora pravomoćnom presudom preinačena na kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

Nepravomoćnom presudom iz prosinca prošle godine, Milanković je proglašen krivim zato što kao zamjenik načelnika sisačke Policijske uprave, u razdoblju od srpnja 1991. do lipnja 1992., nije spriječio nezakonite nasilne ulaske u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje, zastrašivanje, te fizičko i psihičko zlostavljanje ljudi na širem području Siska i Banovine. Optužnica ga je teretila da je, naprotiv, sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to, te i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civile i naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je rezultiralo ubojstvom 24 žrtve, 23 civila i jednog ratnog zarobljenika.

Sudsko vijeće tada je oslobodilo optužbe okrivljenika Dragu Bošnjaka da je, kao pripadnik specijalne sisačke policijske jedinice "Vukovi", s više nepoznatih suboraca, organizirao i predvodio skupinu koja je neovlašteno uhićivala i zlostavljala civile srpske nacionalnosti te ubila osam od ukupno 24 žrtve. Osječki Županijski sud tada je zaključio kako ne postoji ni jedan vjerodostojni dokaz za tvrdnje da bi Bošnjak bio u mogućnosti organizirati i predvoditi pripadnike spomenute policijske postrojbe koja je zlostavljala civile pa je stoga oslobođen optužbe, a takvo stajalište sada je potvrdio i Vrhovni sud.

Pročitajte više