Ratni zločin u Splitu: 12 godina nakon Lore 1 počinje suđenje za Loru 2

Foto: Index

"NAJPRIJE bih čestitao našim momcima na uspjehu na Dalekom Istoku, a sad, krenimo na naš posao", tim je riječima prije nešto više od 12 godina, koji dan nakon pobjede Hrvatske nad Italijom na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Japanu, suđenje za Loru 1 otvorio sudac Slavko Lozina.

Tri svjetska prvenstva kasnije...

Tri svjetska prvenstva kasnije na splitskom Županijskom sudu u Splitu u utorak bi trebalo (konačno) započeti suđenje za Loru 2, ratni zločin nad ratnim zarobljenicima. Uvertiru će sutra u splitskom hotelu Park dati istaknuti povjesničar profesor Josip Jurčević, autor serije feljtona o Lori u kojima problematizira ulogu donedavnog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Jurčević je Indexu potvrdio da će njegova tiskovna konferencija zapravo biti prosvjed protiv suđenja. 

Bajić je, kao što je to čitateljima Indexa poznato, te 1992. godine, u doba događanja Lore 1 (ratnih zločina nad civilima) i Lore 2 bio zamjenik vojnog tužitelja. Bio je na očevidu u lipnju kada su stradali pritvorenici Nenad Knežević i Gojko Bulović, no trebalo je čekati punih osam godina i promjenu vlasti da se ti zločini procesuiraju.

Bajić osumnjičio i brigadira HV-a, vrhunskog ratnog kirurga kojem je zabranjeno da operira

Upravo je Bajić bio vojni tužitelj koji je vodio postupak protiv Kneževića, Bulovića i još 42 osobe uglavnom srpske nacionalnosti pod optužbom da su pripremali oružanu pobunu s ciljem pripajanja SAO Kaštela SAO Krajini. Postupak je temeljio na nevjerojatnom iskazu građevinskog radnika Petra Novakovića iz Broćanca, koji je prije koju godinu pijan ubio kolegu zbog skele. U iskazu je Novaković manirom izvježbanog tajnog agenta nabrojio što tko od osumnjičenih ima od sredstava veze i naoružanja. 

Kažemo da su osumnjičeni uglavnom bili srpske nacionalnosti, jer su se na Bajićevoj listi osim mještana Ubla, sela u kaštelanskoj zagori, te nekoliko pravoslavnih svećenika, našla i dvojica kirurga splitske vojne bolnice, Vojislav Maksimović i Dušan Parpura. Šef kirurgije Parpura Ukrajinac je po nacionalnosti, a svakako je zanimljivo da se našao na Bajićevom udaru premda mu je predsjednik dr. Franjo Tuđman dodijelio čin brigadira HV-a. Za razliku od Maksimovića, koji je već ranije napustio Hrvatsku, Parpura je ostao u Splitu, ali mu je zabranjeno da dolazi na posao u bolnicu i operira. Nikada se nije istražilo i procesuiralo odgovorne koji su dr. Parpuri, obučenom ratnom kirurgu, zabranili da operira i spašava ranjene hrvatske vojnike. Dr. Parpura do danas nije dobio ni kune naknade za sve što je prošao. Parnica traje, a država, tj. Bajić nikako se nisu htjeli nagoditi i isplatiti što treba. 

Zato je država isplatila preko 2,5 milijuna kuna odštete obiteljima ubijenih Kneževića i Bulovića, ali i još čitavom nizu Bajićevih zatočenika iz Ubala, o čemu je Index već pisao.

Sudac Romac najprije tražio dozvolu da sudi u odsutnosti pa se predomislio

Sudac Lozina zaključio je Loru 1 oslobađajućom presudom, no u ponovljenom postupku sva osmorica vojnih policajaca osuđeni su na zatvorske kazne od šest do osam godina. Petorici od njih sada će ponovno suditi. Među njima su i dvojica bjegunaca, Tomo Duić, upravitelj Vojno-istražnog centra te Emilijo Bungur. Skrivaju se već deset godina. Upravo zbog toga, Županijski sud u Splitu zatražio je 2009. godine dozvolu da im se sudi u odsutnosti. Kada je dozvola stigla, sudac Damir Romac, predsjednik Odjela za ratne zločine, predomislio se. Indexu je ustvrdio da je stav Odjela da se ne sudi u odsutnosti. Loru 2 nije htio suditi, nego je predmet prepustio kolegici Katji Blaće koja se nemalo iznenadila kada smo je pitali misli li ona suditi. Sutkinji Blaće nije ni palo na pamet da ne sudi predmet koji duži pa je za utorak zakazala početak rasprave.

Predmet optužbe su zlostavljanja ratnih zarobljenika te tri smrtna slučaja. Uz Duića i Bungura, optuženi su i Tonči Vrkić, Anđelko Botić i Ante Gudić.

Hoće li Bajića zvati za svjedoka?

Pretpostavlja se da će suđenje ponovno aktualizirati kontroverzni lik i djelo Mladena Bajića, kojem je postupak za Loru 1 otvorio vrata DORH-a. U optužnici šefa Državnog odvjetništva Michellea Squiccimarra predložen je čitav niz svjedoka, a nema sumnje da će i obrana imati svoje dokazne prijedloge. Bajića su za svjedoka htjeli pozvati i na suđenje za Loru 1 kao svjedoka, što je odbijeno. Možda u Lori 2 na klupi za svjedoke ipak vidimo najdugovječnijeg šefa Državnog odvjetništva. Pa tko bi bolje mogao objasniti što se događalo te 1992. godine do vojnog tužitelja koji je više-manje sve znao o privedenima, oštećenima i osumnjičenima... On je jedini koji je zadržao svoju procesnu poziciju, dok su svi drugi prije 15-ak godina radikalno promijenili status. Čuvari su postali okrivljenici, a nekadašnji osumnjičenici oštećenici.  

Pročitajte više