Ratni zločinac napokon javno identificiran: Pokolj u Afganistanu počinio je Robert Bales

AMERIČKI vojnik optužen za pokolj 16 afganistanskih civila identificiran je kao Robert Bales. On je u Afganistan stigao u prosincu prošle godine, a prethodno je služio u Iraku, u nekoliko navrata.

Identitet osumnjičenog vojnika dosad je bio strogo čuvan, a iz Pentagona su objasnili kako je "neprikladno" objavljivati ime osumnjičenika prije negoli se podigne optužnica. Vojnikov odvjetnik Browne inzistirao je na tome da se njegov identitet i dalje drži tajnom, ali njegov zahtjev nije uvažen.

Kako je jučer objasnio odvjetnik Browne, Bales je dan prije pokolja svjedočio eksploziji u kojoj je njegov prijatelj i kolega izgubio nogu. Nije objasnio je li to bio direktan povod za pokolj civila, ali je objasnio kako je Bales bio potresen prizorom.

Naveo je i kako je Bales dva puta bio ranjavan tijekom služenja u Iraku. Jednom je zadobio ozljede glave u prometnoj nesreći koju je izazvala bomba postavljena uz cestu, a drugi puta u bitci nakon čega mu je odstranjen dio stopala.

Bales je u međuvremenu prebačen u SAD, u vojnu bazu u Kanzasu. Definitivno će mu se suditi u Americi, a ne u Afganistanu.

Pročitajte više