Raul Castro: SAD-u nećemo dozvoliti uplitanje u našu unutarnju politiku

Foto: Index

KUBA neće prihvatiti nikakvo upletanje Sjedinjenih Država u njezine unutarnje poslove, rekao je kubanski predsjednik Raul Castro u srijedu upozoravajući da bi takvo upletanje besmislenim učinilo približavanje između dviju zemalja.

Castro je to izjavio nakon posjeta pomoćnice američkog državnog tajnika Roberte Jacobson Kubi i razgovora s kubanskim dužnosnicima o ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa. Jacobson se tijekom posjeta susrela i s kubanskim disidentima što je zasmetalo kubanskim dužnosnicima.

"Čini se da je cilj poticati umjetnu političku oporbu putem gospodarskih, političkih i komunikacijskih sredstava", rekao je Castro na summitu Zajednice latinsko-američkih zemalja i Kariba u Kostariki.

"Ne riješe li se ti problemi, ovo diplomatsko približavanje Kube i SAD-a bit će besmisleno", dodao je.

Besmisleno približavanje

Castro je, međutim, jasno rekao da želi razgovore unatoč zabrinutosti da bi Washington mogao pokušati potaknuti stvaranje oporbe unutar Kube putem veće telekomunikacijske povezanosti i interneta.

Kubanski vođa također je od američkoga predsjednika Baracka Obame zatražio ukidanje embarga protiv Kube, ustvrdivši da bi Washington mogao mjere najavljene za telekome primijeniti i u drugim područjima gospodarstva.

Pročitajte više