Ravnatelj DZS-a odgovorio Hajdaš Dončiću: Nismo šlampavi, ne friziramo statistiku

Foto: FAH

RAVNATELJ Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof odgovorio je ministru Hajdašu Dončiću koji je Zavod optužio za šlampavost.

"Službena statistika nije bila frizirana. Riječ je o tome da se i dan danas kod ovakvih podataka primjenjuju ona pravila koja su se primjenjivala u trenutku kad su takvi ugovori sklopljeni. Za stare projekte se primjenjuju stara, a za nove nova pravila", izjavio je za HRT Krištof te dodao je kako će sve svoje odluke Državni zavod za statistiku komentirati na konferenciji za novinare 20. travnja.

Podsjetimo, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je jučer u Kostelu pokraj Pregrade da jamstvo države formalno ne postoji u slučaju davanja koncesije Zračne luke Zagreb francuskom koncesionaru.

Odgovarajući na novinarski upit, vezano uz posljednje napise u medijima da je davanja zračne luke u koncesiju, odnosno gradnja novog terminala od strane francuskog investitora po modelu javno privatnog partnerstva, povećala deficit proračuna za prošlu godinu, jer je država implicitno jamac, ministar ističe da, kao i u svakoj državi Europske unije, Ministarstvo financija izdaje jamstvo, ovdje za projekt Zračne luke Zagreb. Kaže da je to svima poznato jer su svi dokumenti javno objavljeni nakon što su prošli sva verifikacijska tijela. Nadalje je pojasnio da postoji nešto što se zove "direktan sporazum" koji potpisuje davatelj koncesije, banke i koncesionar i da to do sada nije ulazilo u državno jamstvo.

"Ne ulazi ni sada, nego je to zbog šlampavosti Državnog zavoda za statistiku, to je najblaže što mogu reći, i davanja podataka Eurostatu zbog nove metodologije. Oni ju kvantificiraju kroz deficit. Ja postavljam pitanje: 'Kakav je onda deficit Francuske ili Velike Britanije, minus Irske, gdje je većina projekata označena kao projekti javno-privatnog partnerstva (JPP)?", zapitao se Dončić dodajući da u konačnici zgrada, odnosno terminal ostaje u vlasništvu Republike Hrvatske. Istaknuo je da se zato potpisuje direktni sporazum te da nema izravnog jamstva i da se to zna od početka.

Na dodatno pitanje je li to povećanje deficita i što će na to reći u EU, Dončić kaže da će potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac objasniti svojim kolegama u Europskoj komisiji (EK) o čemu se radi.

Pročitajte više