Ravnateljica Ekonomskog instituta: Gospodarski rast možda u drugom polugodištu 2013.

NEMA znakova koji bi upućivali na to da će stopa gospodarskog rasta u 2013. godini biti pozitivna. Projekcija je to Ekonomskog instituta iz Zagreba, koju je na XI. susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije predstavila ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek. Ipak, neki znaci oporavka se očekuju.

"Puno puta smo to rekli i često nam se izjalovilo. No ove godine se ipak nadam da smo blizu istini kad to kažemo, tim više što to govore i ekonomisti i nositelji ekonomske politike u Europskoj uniji. I ako Europa ocjenjuje da će u drugom polugodištu doživjeti gospodarski rast, nešto od toga će se odraziti i na Hrvatsku", ističe Švaljek.

"U 2014. trebala bi uslijediti blago pozitivna stopa rasta, no neće biti onih stopa od 3 ili 4 posto na koje smo bili navikli prije desetak godina", rekla je Švaljek.

"Još prije tri ili četiri mjeseca, naše projekcije su bile bitno optimističnije nego danas. Zašto? Naprosto zato jer pratimo kretanja u gospodarstvu iz mjeseca u mjesec i ta su kretanja toliko nepovoljna da moramo revidirati naše projekcije i to na lošije", kaže Švaljek te dodaje kako bi naznake pozitivnih trendova mogle donijeti investicije, do kojih ipak nije dosad došlo.

"Oporavak u ovoj godini očekujemo opet na osnovu, prije svega investicija"

"Za 2013. očekujemo tek blagi oporavak, a pozitivna kretanja očekujemo i kod izvoza. Oporavak u ovoj godini očekujemo opet na osnovu, prije svega investicija. Nadam se da će se ove i sljedeće godine ipak nešto realizirati".

Hrvatskoj ne ide u korist to što se nalazi u okruženju Italije, Mađarske i Slovenije, zemalja koje se slabo oporavljaju, a s njima smo prilično ekonomski povezani.

Švaljek je također ocijenila kako je Vlada premalo radila na području ekonomske politike jer nije bilo efekata. "Previše se mijenjao porezni okvir, što stvara neizvjesnost za poduzetnike, povećan je PDV i ukupno gledano porezna politika nije djelovala poticajno", rekla je Švaljek, te pozitivnim ocijenila skoro pristupanje Europskoj uniji. "I to pristupanje nije pozitivno samo zbog veće mogućnosti sredstava iz EU-a, već i zbog toga jer će članstvo dodatno unaprjeđivati naše institucije i zakonodavstvo, te primjenu zakona", zaključila je Švaljek.

Pročitajte više