Razbijena mreža krijumčara ljudima, uhićena i trojica policajaca: Među žrtvama i obitelji s malom djecom!

Ilustracija: Index

NA IZVANREDNOJ konferenciji za medije Policijska uprava zagrebačka je izvijestila kako je u međunarodnoj akciji kodnog imena Leda zbog krijumčarenja ljudima uhićeno ukupno 18 osoba, a među njima su i tri policijska službenika s graničnog prijelaza Županja.

Kako su pomagali organizatorima, otkrio je Danijel Žugel iz sektora kriminalističke policije. "Utvrđeno je da su policijski službenici propustili obavljati detaljnu graničnu kontrolu te na taj način omogućili ulazak stranim državljanima za što su od organizatora s područja Bosne i Hercegovine primali novčane iznose od 40 do 150 eura i na taj način postupali protivno pravilima službe i zakonu", rekao je Žugel.

Uhićeni su osumnjičeni za krijumčarenje ljudi uglavnom iz Turske i Albanije, a među njima je bilo i obitelji s malom djecom. Za to su dobivali od 850 do 1.000 eura po osobi, a u sklopu ove akcije bilo je uhićenja i u Bosni i Hercegovini te Sloveniji.

"Transport osoba za ilegalno prebacivanje vršili su osobnim taksi i kombi vozilima najčešće iznajmljenim kod rent-a-car poduzeća. Za takvo ilegalno prebacivanje naplaćivalo se od 850 do 1.000 eura po osobi ovisno o mjestu polazišta i odredišta", kaže Žugel.

Organizatori su krijumčarili strane državljane uglavnom preko Srbije ili BiH do Hrvatske pa dalje preko Slovenije u zemlje Europske unije. Mozak cijele operacije je muškarac iz Zagreba, koji je bio u koordinaciji s krijumčarima iz Slovenije i BiH. Istraga se nastavlja pa policija ne otkriva detalje. Danas se na izvanrednoj pressici PUZ-a nisu mogli čuti ni inicijali, tek raspon godina osumnjičenih koji čekaju određivanje pritvora.

Pročitajte više