Reakcije iz Srbije: "Najnoviji događaji jasno pokazuju kakav status imaju Srbi u cijeloj Hrvatskoj"

Foto: Vlado Kos / Cropix

U VUKOVARU se i drugi dan održavaju prosvjedi zbog jučerašnjeg postavljanja dvojezičnih ploča. Jučer su tri ploče skinute, dok su dvije naknadno postavljene uz veliko osiguranje policije. Situaciju u Vukovaru pratili su i srbijanski mediji.

Na portalu Kurir.info stoji naslov "I SUTRA PROTEST U VUKOVARU: Ćirilicu čuva 100 policajaca!". U tekstu agencije Tanjug piše kako postavljene ploče čuva od 50 do 100 pripadnika policije iza kojih se nalazi žica koja onemogućuje prilazak natpisima. Napominje se kako prosvjednici tvrde da nemaju ništa protiv Srba, no imaju protiv toga da se ćirilični natpisi nalaze na institucijama jer ih to podsjeća na rat.

Prenose se izjave predsjednika Josipovića koji kaže kako "ustav i zakon treba primjenjivati" te da prosvjednici svoje stavove trebaju "artikulirati kroz redovnu proceduru, a ne kroz nasilje".

B92 prenosi izjavu Petra Džodana, predsjednika Udruženja Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske, koji je izjavio kako događaji u Vukovaru pokazuju da Srbi u Hrvatskoj strahuju za svoju sigurnost.

"Najnoviji događaji najbolje govore u kakvom položaju i kakav status praktično Srbi danas imaju ne samo u Vukovaru, već u cijeloj Hrvatskoj", rekao je Džodan i dodao da bi Europa morala hitno reagirati.

Gotovo svi portali prenijeli su grafite mržnje koji su osvanuli u Dubrovniku i Zadru. Kurir donosi naslov "Hrvatska ne zaboravlja, Zadar ne oprašta! Svi u Vukovar!" s nadnaslovom "TRANSPARENTI MRŽNJE". Pišu kako su to reakcije na uvođenje ćirilice u Vukovaru te kako je u Zadru postavljen transparent na kojem piše "Ubij Srbina". Blic također piše o grafitima koji su osvanuli u Dubrovniku.

Pročitajte više